Nadrealna izložba koja prati put sunca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi oni koji su se ovoga vikenda došli rekreirati na Verudelu, bili su i više nego ugodno iznenadeni. Naime, tik nadomak parkirališta, u vrtu lounge bara "E&D" dogodila se prva pokretna izložba nakita u režiji istaknutog zagrebackog salona nakita "Margo & M".

Neobicna izložba, neobicnog nakita u neobicnom prostoru bio je zapravo "Galerija nakita pod otvorenim nebom" koju je priredila zagrebacka galerija koja svoji nakit ima cak u 26 hrvatskih galerija, a Puli je pripala cast da bude pocetna stanica ovog novog projekta.

"Kada ste u jednom gradu, u jednom prostoru, onda se zaustavlja energija" kratko je objasnio koncept ove otvorene izložbe Mihovil Ritonija koji zajedno sa dizajnericom Margaret Juzvišen Margo drži veliku galeriju nakita "Margo & M".



A baš je sve bilo unikatno - od nakita pa sve do postolja od unikatnog željeza s kutijama koje su takoder bile rucne izrade. Masivan srebrni nakit, ogrlice od tirkiza, prstenje od murano stakla, velike narukvice ukrašene poludragim kamenjem od jantara, preko smaragda pa sve do granita mamile su poglede prisutnih.

A sve je djelovalo pomalo nadrealno - djevojka koja svira flautu, vino u cašama, travnata tratina puna nakita i ekscentricni konceptualni umjetnik Vladimir Dodig Trokut koji je pozirao s masivnim ogrlicama. Videno nikoga nije ostavilo ravnodušnim, ni turiste koji su prvo sramežljivo gledali, da bi potom poceli isprobavati nakit od kojeg zastaje dah.



Ako je Andy Warhol rekao da ce svako imati svoji 15 minuta slave, onda je zagrebacka galerija na tom tragu mnogobrojnim posjetiteljima priredila i vikend nakita. "Ovo je nakit s porukom i nose ga žene sa osobnošcu, stilom i hrabrošcu koje se ne boje nositi ono što vole", objasnila je Margo.

Nakon Pule, izložba ce, kako kažu njezini vlasnici, "pratiti sunce", te ce pokretna izložba nakita krenuti put juga Hrvatske pa sve do Crne Gore. "Dok ima sunca ima i nas" smiju se vlasnici, koji su inace i clanovi kultne Grupe 69, te u nesvakidašnjem stilu galeriju "zatvaraju" kada sunce zade. Gdje je sunce, tu je i njihov nakit.


Podijeli: Facebook Twiter