Nadrealisticki svijet Branimira Turkalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U bujskoj gradskoj galeriji Foyer u Puckom otvorenom ucilištu sinoc je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Povratak" autora Branimira Turkalja.

- Godinama sam na ovim prostorima radio kao fotoreporter i sad se ovamo vracam, ali u drugoj ulozi - s fotografijama. Stoga izložba nosi ime "Povratak", objasnio je autor.

- Platna neuobicajeno reinterpretiraju svijet oko nas koji gledamo svaki dan, dijelove grada i pejzaža koji djeluju potpuno nadrealisticki. Prepoznat cemo vedute starogradske jezgre Buja, Materade, Krasice, Roca, neobicne pejzaže, sasvim apstraktne vizije i arhitektonske detalje bujskih spomenika. Njegov svijet nije objektivno stvaran, vec se svodi na stalni interpretaciju i reinterpretaciju. Intervenirao je traženjem novih znacenja u tkivo same slike, istaknula je ravnateljica ucilišta Lorella Limoncin Toth.

Turkalj je roden 1950. u Šibeniku. Odrastao je u Rijeci, studirao u Zagrebu i Beogradu, gdje je na Fakultetu dramskih umjetnosti stekao diplomu filmskog i televizijskog snimatelja. Radio je dugo godina na ljubljanskoj televiziji kao snimatelj, a na Bujštini ga pamte kao fotoreportera rijecke izdavacke kuce Edit, odnosno po njegovim dnevnim i mjesecnim objavama u dnevniku La Voce, Panorami i drugim novinama.


Podijeli: Facebook Twiter