Nadmudrivanje u životnoj igri optimizma

Vitomira Lončar i Jasna Bilušić kao Leticija i Lotte u predstavi "Leticija i ljublist"
Vitomira Lončar i Jasna Bilušić kao Leticija i Lotte u predstavi "Leticija i ljublist"

Zagrebačko kazalište Mala scena predstavilo se preksinoć na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula komedijom "Leticija i ljublist" na tekst Petera Shaffera u režiji Ivice Šimića. Publika je uživala u dvoipolsatnom nadmudrivanju dviju protagonistica koje s posebnim žarom tumače Vitomira Lončar i Jasna Bilušić uz efektne glumačke epizode Ivice Šimića i Buge Marije Šimić.

Priča je to o Leticiji (Vitomira Lončar), vodičkinji u jednoj engleskoj srednjovjekovnoj kući koja, frustrirana što je gosti koje vodi ne slušaju, počinje izmišljati podatke. Time uspijeva privući pažnju turista, ali i stručnjaka koji vide da tu nešto ne štima pa na lice mjesta stiže Lotte iz Zaklade za zaštitu spomenika kulture (Jasna Bilušić). Sukob između njih dvije je neizbježan, a Leticija se vadi na to da je njena uloga prosvjetiteljska i da pokušava izaći iz sivila. U drugom činu njih dvije će se ipak pod utjecajem alkoholnog napitka na bazi nekakvog, izgleda čudotvornog ljublista sprijateljiti i shvatiti da su srodne duše. Treći čin dovest će na scenu i Leticijinog odvjetnika (Ivica Šimić) jer je Leticija optužena da je sjekirom napala Lote. Ipak, ispast će da Leticija nije direktno ništa kriva jer je sve posljedica igre u kojoj su se Leticija i Lotte igrale scena iz Shakespearovih klasika. Unatoč tome, njih dvije će punim plućima krenuti u nove radne pobjede.

"Leticija i ljublist" je s jedne strane priča o nesalomljivom optimizmu uz poruku da se ne smije saviti kičma. No, u sredini trećeg čina, kada frapirani advokat shvati što se dogodilo i konstatira da od sudskog procesa neće biti ništa diskretno napomene da će tek sudac dati ciničnu opasku o "dvije gospođice u zrelim godinama koje se ponašaju kao slaboumne šiparice". I to je, zapravo, prilično dobar siže i suština cijele predstave. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter