Nadmudrivali se Hloverka i Svilan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviše pozornosti na Weekend Media Festivalu izazvala je posljednja panel-diskusija "Kriza i mediji - Što smo mogli drugacije?". Moderator Mislav Togonal podsjetio je da je ekonomska kriza prouzrocila i krizu medija pa su mnogi u bespoštednoj tržišnoj utakmici skrenuli u žutilo. Pitao je stoga predstavnike petine kapitala koji se vrti na našem tržištu je li zaustavljanje potrošnje, u kojem su izvisili i mediji, najbolja terapija za zaustavljanje krize. Svi su se složili da vlast nije našla pravi odgovor na krizu, vec ju je na pocetku, kada su na to upozoravali gospodarstvenici i mediji, pokušala i negirati, izgubivši tako dragocjenih šest mjeseci i potom uvevši veci PDV i harac. Po njima bi u maloj zemlji koja brzo troši resurse trebalo okupiti znalce koji ce odrediti što moramo uciniti da se u Europskoj uniji ne bismo odmah našli na zacelju.

Na pitanje hoce li poduzetnici osnovati stranku, o cemu se spekulira, Ivica Mudrinic iz T-HT-a je ustvrdio da se o stranci nikad nije razmišljalo "jer bi to bilo nakaradno". Ako medutim politicka elita nije u stanju potaknuti razvoj zemlje, neminovno ce se pojaviti alternativa, ali ne kao elita, vec široki pokret. Nadan Vidiševic iz HGK-a je podsjetio što se dogodilo u Italiji kada politicke stranke nisu mogle naci izlaz iz krize pa su nestale sa scene otvorivši vrata Berlusconijevom spoju biznisa i medija.

Na Togonalovo pitanje da li i kod nas u krizi netko tko ima novca može kupiti medije i tako oblikovati javno mnijenje Vidoševic je ustvrdio da mediji ponajviše zavise o oglašivacima i tu su u krizi najranjiviji. Marjan Jurleka iz Vecernjeg lista upozorio je da nije kriza samo u novinama, vec i na televiziji, gdje radi 400 novinara, ali se u dnevnicima najcešce prepricavaju afere koje su vec otkrili novinari tiskanih medija. Pojavom brojnih portala medijsko tržište sve se više fragmentira što još više obeshrabruje investitore koji bi željeli ulagati u medije.

Zanimljiva rasprava o provedbi Zakona o elektronskim medijima protekla je u nadmudrivanju Hloverke Novak Srzic s HRT-a i Siniše Svilana s Nove TV. Nebojša Taraba i Hamed Bangoura, cije nezavisne produkcije zavise o mrvicama državne i dviju komercijalnih televizija, našli su se u procjepu izmedu dva diva, koji nije uspio premostiti ni Zdenko Ljevak, donedavni predsjednik Programskog vijeca HRT-a, a sada Vijeca za elektronske medije. Iz mnogih iznijetih primjera moglo se zakljuciti da se vijece, nadležno za provedbu zakona koji bi trebao osigurati veci razvoj elektronskih medija, nezavisnih produkcija i više domaceg programa tek uhodava.


Podijeli: Facebook Twiter