Nadmašen lanjski broj od pet tisuća posjetitelja

Tko to ne bi probao: tagliatelle sa šugom od kokoše, tartufa i šumskih gljiva
Tko to ne bi probao: tagliatelle sa šugom od kokoše, tartufa i šumskih gljiva

Prema broju prodanih ulaznica odnosno čaša, te bonova za vinske i gastronomske degustacije, direktorica motovunske Turističke zajednice, Iva Jeletić Prodan, zaključuje da je lanjska brojka od pet tisuća posjetitelja motovunskog Festivala terana i tartufa - nadmašena! U šatoru postavljenom na glavnom motovunskom trgu, na trenutke čak i pretijesnom, dobro raspoloženje nije jenjavalo kroz cijeli dan, a od jednog tek pristiglog gosta, koji je prethodnog dana obilazio druge fešte u okolici, moglo se čuti i ovo: "Upravo dolazim sa fešte na kojoj se samo šetalo i gledalo, a vidi ovo tu, na ovoj fešti se jede i pije, svira i pjeva, ovo je prava fešta!".

Pjevalo se i plesalo

Posebno je veselo bilo u kasnopopodnevnim satima kada je u šatoru nastupila Limena glazba Zajednice Talijana iz Buja: odličan i dinamičan glazbeni šou-program natjerao je ljude u šatoru i izvan njega, barem na pocupkivanje, neke i na ples, a čak se i pjevalo u sto glasova odjednom.

Dodjela nagrade za najveći tartuf održana je uz obavezno vaganje nešto ranije pa je najveći tartuf od 557 grama imala tvrtka Zigante tartufi. Antonelu Zigante, koja je donijela ovaj tartuf u Motovun, upitali smo za detalje o tome tko je, kada i gdje pronašao ovaj tartuf, kolika mu je vrijednost i što će sada biti s njime, no mogli smo doznati samo dio željenih podataka. Tartuf pobjednik je iskopan - istoga jutra, vrijednost mu je oko 25.000 kuna, iz Motovuna je iste večeri odnesen i predstavljen na susjednoj manifestaciji Dani Zigante tartufa u Livadama, a tko ga je i gdje našao - poslovna je tajna. Antonela Zigante nam je ipak odala da je ovo najveći ovosezonski tartuf koji je prošao kroz njenu tvrtku, da je prije dva tjedna iskopan jedan od 456 grama, a da sada baš nastupaju dani kada se češće nalaze tartufi teški 200 grama i više.

Iako je pobjednički tartuf brzo otišao iz Motovuna, ostalo ih je dovoljno da ih se gosti Festivala mogu nauživati u proizvodima koje su nudili izlagači ili pak u toplim jelima koje je pripremala poveća kuharska ekipa na čelu s uglednim istarskim kuharom Ljudevitom Sabom. Uz domaće tjestenine koje su umijesile članice motovunske Udruge umirovljenika, i koje je donirala tvrtka Delicije Alto iz Karojbe, pripremala su se dva jela, u počast oba atributa ovog festivala: tagliatele su sljubljene sa šugom od kokoše, tartufa i šumskih gljiva, dok su fuži ponuđeni s tamnijim šugom od divljači i terana. Oba su jela bila podjednako tražena, a što se tiče vina, izbor je bio povelik, i kako se večer primicala kraju, sve se radoznalije očekivalo proglašenje najboljeg terana ovogodišnjeg festivala. Nakon prebrojavanja glasova publike, obznanjeno je da najbolji ovogodišnji teran dolazi iz vinarije Marka Fakina u Batajima kraj Brkača. Kako mladog vinara Marka Fakina toga časa nije bilo u Motovunu (imali su u subotu vinari obaveza širom Istre!), pobjedničku plaketu preuzeo je njegov otac Elio Fakin. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter