Nadležni osudili šaranje ćiriličnog natpisa u Puli

Ploča je odmah u utorak očišćena, počinitelji se traže (M. ANGELINI)
Ploča je odmah u utorak očišćena, počinitelji se traže (M. ANGELINI)

Na pravoslavni Badnjak, točnije u noći s ponedjeljka na utorak, za sada nepoznati počinitelj, ili više njih, išarao je crnim sprejem ćirilični natpis na ploči na zgradi u Maksimijanovoj 10 gdje se nalaze prostori Vijeća srpske nacionalne manjine Pule, a u prostoru djeluje i Vijeće srpske nacionalne manjine Istarske županije. Na ploči na kojoj je ispisano latinicom i ćirilicom naziv Vijeća, išaran je ćirilični dio, a policija je u utorak ujutro obavila izvid i u tijeku je pronalazak počinitelja.

- Po nama, radi se o pojedinačnom vandalizmu koji ne smatramo atakom na srpsku nacionalnu manjinu. Nikad nismo imali problema. Štoviše, ovo bi moglo biti pomodarstvo s obzirom na situaciju s ćirilicom u Vukovaru. Već jutro nakon što se to dogodilo počeli smo s čišćenjem ploče. Ovo definitivno nije slučaj koji zaslužuje pažnju, već običan vandalizam koji nema nikakve veze s odnosima prema srpskoj manjini ili pritiskom na nju, jer mi u Puli i Istri nastavljamo normalno živjeti i raditi kao i do sada, kazao je Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije.

Rašula zaključuje da je slučaj prijavljen MUP-u te nakon izvida očekuje otkrivanje počinitelja.

Nešto slično, na istom mjestu, dogodilo se i prije dvije godine, no, i tada su svi bili uvjereni da je riječ također o pojedinačnom vandalizmu s obzirom na to da se na obližnjem Danteovom trgu tada održavala manifestacija čiji su posjetitelji, vrlo vjerojatno, iskoristiti taj događaj za vandalizam na obližnjoj zgradi.

Gradonačelnik Boris Miletić najoštrije je osudio ovaj posljednji vandalski čin, a isto je učinio i istarski župan Valter Flego.

- Nemili događaj zaslužuje najoštriju osudu i kao gradonačelnik Pule, i u svoje osobno ime, izražavam žaljenje što se takvo što dogodilo u multietničkoj i tolerantnoj Puli. Pula je grad koji njeguje suživot, međusobno razumijevanje i različitost, a ovakvi izdvojeni slučajevi govore nam da se još više svi zajedno moramo potruditi u cilju stvaranja tolerantnog i modernog društva. Duboko vjerujem da je ovaj vandalski čin izdvojen slučaj koji neće naići na plodno tlo, a od nadležnih institucija očekujem da će u kratkom roku pronaći krivce i primjereno ih sankcionirati, piše u priopćenju gradonačelnika.

Vandalski čin najoštrije je osudio i predsjednik pulske podružnice HNS-a Alen Damijanić, koji smatra da u Puli nema mjesta ovakvim događajima te poziva na nultu stopu tolerancije kada je riječ o narušavanju prava nacionalnih manjina. Damijanić poziva građane da vrednuju upravo posebnosti kojima se Istra ponosi te da društvo ostane tolerantno i liberalno za sve koji ovdje žive ili dolaze u Istru. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter