Nadia Bužleta nova predsjednica

Hladni riblji pijat (A. DAGOSTIN)
Hladni riblji pijat (A. DAGOSTIN)

Godišnja skupština Društva bibliotekara Istre održana je u Gradskoj knjižnici Labin.

Prije službenog dijela Skupštine diplomirana knjižničarka, voditeljica Službe za koordinaciju programa i usluga i odnosa s javnošću u Gradskoj knjižnici Rijeka, Verena Tibljaš, održala je pozvano izlaganje "Razvoj čitatelja: posao bez radnog vremena".

Razvoj čitatelja

Predavanje je obuhvatilo sljedeće teme: smisao programskih aktivnosti za djecu i mlade u knjižnicama s osvrtom na djecu rane dobi, predškolce, školarce, tinejdžere i mlade (studente i mlade nezaposlene), razvoj čitatelja od člana do volontera, važnost razvoja volonterske mreže i zajednice koja knjižnicu čini vidljivijim i poželjnijim mjestom u zajednici, važnost brige o publici i sudionicima programa, suradnja sa zajednicom kao prirodnim partnerom u životu knjižnice, vrijednost čitateljskih klubova u razvoju čitatelja i sljubljivanju s knjižnicom, kao i radost svakodnevne interakcije s čitateljima.

Na službenom dijelu Skupštine podnesena su programska i financijska izvješća za 2016. godinu te izneseni program i plan rada za 2018. godinu. Birano je i Povjerenstvo za izbor NAJ projekta DBI-a. Predloženo je da ostane u istom sastavu kao i prošle godine što je i usvojeno te je ono izabrano u sastavu Vanessa Toić, Vanja Fornažar, Magda Rimanić, Ivan Kraljević i Tatjana Šušnica Relić.

Osim izbora Povjerenstva za izbor NAJ projekta odabrana je i nova predsjednica DBI-a. Iz osobnih razloga dosadašnja predsjednica Iva Ciceran spriječena je obavljati dužnost predsjednice pa je istu, do isteka mandata, preuzela diplomirana knjižničarka Nadia Bužleta zaposlena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Marija Petener-Lorenzin predstavila je ukratko Bibliografiju zbornika radova Znanstvenog skupa "Susreti na dragom kamenu" (1969.-2001.) te svoj rad i angažman na izradi iste. Primjerak bibliografije poklonila je prisutnim knjižničarima na Skupštini.

Skupština je završila u svečanom tonu dodjelom Pohvalnice za NAJ projekt i Nagrade DBI-a. Pohvalnicu je dobio projekt Sveučilišne knjižnice u Puli – Istarske novine online, čiji je inicijator i glavni nositelj dr. sc. Bruno Dobrić, knjižničarski savjetnik i voditelj Sveučilišne knjižnice. Projektom "Istarske novine online/Istrian Newspapers Online" (INO) ostvarena je virtualna čitaonica starih novina koje su izlazile u Istri u drugoj polovini 19. stoljeća i u prvoj polovini 20. stoljeća. Putem mrežnih stranica svim zainteresiranima je omogućeno da listaju i čitaju te stare novine.

Povijest Istre

INO izlazi ususret očekivanjima ne samo korisnika Sveučilišne knjižnice u Puli (studenata, profesora i građana Pule, Istre i Hrvatske), već i zainteresiranim pojedinaca i ustanova širom svijeta, kojima navedene novine ovim putem postaju dostupne za čitanje.

Putem interneta korisnici širom svijeta mogu istraživati povijest Istre, na novinama objavljivanim u Istri na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku (u planu je uključivanje i istarskih novina na slovenskom jeziku).

Nagradu za iznimne usluge u promicanju Društva te za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu dobila je diplomirana knjižničarka Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Nela Načinović diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Odsjeku za hrvatski jezik i književnost. Od 1977. godine zaposlena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Tijekom svog rada u Knjižnici radila je na raznim poslovima. Aktivna je pri različitim komisijama i odborima pri Hrvatskom knjižničarskom društvu te je članica raznih udruga i kulturno-umjetničkih društava.

"U više mandata bila je predsjednica Društva bibliotekara Istre. Izlagala je i sudjelovala na raznim stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, kao i brojnim programima na promicanju knjižnice i knjižničarstva te kulture čitanja. Tijekom svog rada realizirala je brojne projekte, a zaslužna je za preseljenje i otvaranje Središnje knjižnice GKČ Pula na novoj lokaciji, otvaranje Multimedijalne čitaonice – turističke knjižnice te otvaranje Čitaonice Kluba umirovljenika Pula za osobe treće životne dobi", navedeno je u motivaciji. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter