Nadgleda li Carrier IQ svaki vaš SMS?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Carrier IQ ugraden je duboko u milijune Androida, BlackBerryja i ostalih mobilnih uredaja. Prati sve što tipkate i te podatke može slati telekomima. Otkrio ga je 25-godišnji sistem administrator Trevor Eckhart, piše Forbes.

Što Carrier IQ radi? Bilježi svaki put kad pritisnete neku tipku, kao i vašu lokaciju te niz drugih podataka. Uz to, moguce je da ih dostavlja svojim klijentima putem opskurne aplikacije, prije no što bilo koga nazovete, pošaljete SMS ili se spojite na internet putem telekom operatera.

Eckhart je aplikaciju pronašao na Samsungovim, HTC-ovim, Nokijinim i RIM-ovim uredajima. Carrier IQ navodno je instaliran na više od 140 milijuna uredaja.

Tvrtka koja stoji iza tog programa tvrdi da prikuplja tek ogranicene "operativne informacije" za svoje klijente medu telekomima.

Po mišljenju pravnih strucnjaka koje navodi americki casopis, mogla bi - zajedno s telekom operatorima - postati meta velikog broja tužbi kojima ce biti tražena ogromna odšteta zbog neovlaštenog prikupljanja podataka.

Vjerojatno su zbog toga pokušali prekinuti Eckhartova istraživanja, vršeci pritisak putem odvjetnika. Odustali su i ispricali se tek kad je u njegovu obranu stala zaklada Electric Foundation.


Podijeli: Facebook Twiter