Nadena uginula glavata želva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na plažu u umaškom turistickom naselju Stella Maris more je u ponedjeljak izbacilo uginulu morsku kornjacu dužine cetrdesetak centimetara. Rijec je o jadranskoj glavatoj želvi, vrsti Caretta Caretta, koja je strogo zašticena.

Uzrok smrti utvrdit ce se naknadno na Prirodoslovno-matematickom fakultetu u Zagrebu kamo ce uskoro biti dopremljena. Životinju su našle Umažanke Dania Manin i Liza Štokovac, koje su je fotografirale i dostavile našem dopisništvu.

Kako smo doznali od diplomirane inženjerke biologije i ekologije mora Katje Jelic iz zagrebacke Državne uprave za zaštitu prirode, njihova ustanova radi na uspostavi protokola za dojavu i djelovanje u slucaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijedenih strogo zašticenih morskih životinja.

- Na teren je izašao veterinar Stanko Pelko i kornjacu spremio u hladnjaci u ambulanti. Kontaktirali smo sa znanstvenom novakinjom s Prirodoslovno-matematickog fakulteta Romanom Gracan koja radi na projektu morskih kornjaca u Hrvatskoj. Na fakultetu ce napraviti sekciju tijela i utvrditi od cega je uginula.

Radi se o maloj kornjaci, jer morske želve narastu do metra dužine, objasnila je Jelic. Dodala je da kornjace cesto stradavaju od ribarskih parangala, a cesto se zna dogoditi da progutaju najlonske vrecice od kojih se uguše.

Glavata želva može doživjeti i 150 godina, ako se ne uhvati u ribarsku mrežu. Kazna za one koji ih love bez dozvole je 40.000 kuna. U pulskom Centru za oporavak morskih kornjaca dosad je spašeno i u more pušteno više desetaka glavatih želvi.


Podijeli: Facebook Twiter