Nadcestarija u Bujama dobila silos za sol

Vozila Zimske službe Istarskih cesta (M. RIMANIĆ)
Vozila Zimske službe Istarskih cesta (M. RIMANIĆ)

Žurne službe spreme su za djelovanje u uvjetima normalnih količina padalina i temperatura, ali i ekstremnim uvjetima i situacijama izazvanih nepovoljnim prilikama koje mogu poremetiti redovni ritam života na području cijele županije, izvijestio je Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije, nakon sjednice Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije.

U takvim situacijama žurnim službama, vatrogascima, hitnoj pomoći, policiji i ostalima, ljudi se obraćaju, ne samo zbog zašite i spašavanja živote, već i zbog funkcioniranja redovne djelatnosti, kao što je opskrba hranom, vodom i drugim potrebnim za normalan život. Za sve to žurne službe u Istri raspolažu dovoljnim brojem opreme i ljudstva.

Vatrogasci raspolažu s 50 vozila za teške uvijete, ali Kozlevac naglašava kako građani često žele da sve odmah profunkcionira dok ekstremne situacije zahtijevaju i malo vremena za normalizaciju stanja. Stoga je, ako dođe do takvih situacija Kozlevac zamolio građane da budu strpljivi, ali i upozorio kako i sami mogu dosta napraviti, pogotovo ako brinu o svom okolišu. Pozvao ih je da zimi koriste zimsku opremu na vozilima, da ne kreću na put u ekstremnim situacijama, ta da prate medije koji će ih pravovremeno informirati o takvim situacijama.

Nakon sjednice Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije izvršena je u pazinskoj nadcestariji Istarskih cesta smotra opreme Zimske službe. Ovom je prigodom Igor Maras, direktor Istarskih cesta, istaknuo kako oni brinu o 1.631 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta u Istarskoj županiji. U Zimsku službu na ovim prometnicama uključeno je 80-ak ljudi, a po potrebi može se angažirati još ljudi. Uz njih tu su i dežurne službe koje su 24 sata na raspolaganju za rješavanje problema na prometnicama.

Za potrebe zimske službe ove je godine rezervirano 2.800 tona soli i 1.900 tona kamene sipine, raspoređenih na sedam punktova u Istri, kako bi se, u slučaju potrebe, moglo intervenirati u najkraćem roku. Istarske ceste raspolažu s 21 teškim vozilom opremljenim ralicom i posipačem koji kombinira suho i mokro posipavanje, a to se, kao nova tehnologija, pokazalo dobro na istarskim cestama.

Uz punktove u Puli, Labinu, Pazinu, Žminju, Buzetu, ove je godine završena nadcestarija u Bujama koja je također dobila silos za sol što će olakšati rad zimske službe kojoj će i u tom kraju na raspolaganju biti suha sol koja je potrebna za kvalitetno posipavanje cesta. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter