Nadalina najljepša koza, Galižanac naj prc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadalina Milenka Matijaša iz Štokovci proglašena je najljepšom kozom Istre, a prc Davida Trenta iz Galižane najljepšim prcem 10. jubilarne smotre koza Istre "Naj koza" koja se održala u Svetvincentu. Pod pokroviteljstvom Opcine, lokalne Turisticke zajednice i Istarske županije, deseto izdanje Naj koze okupilo je u svetvincentskoj Žlinji 40-ak koza i prceva od 21 uzgajivaca tih izvornih domacih istarskih životinja.

Strucni žiri cinili su predstavnik Hrvatskog stocarskog centra iz Pazina Alfredo Jadrejcic, Ivan Stanic iz Poljoprivredne udruge Trs iz Svetvincenta, Jadranka Moll iz Stancije 1905. iz Smoljanci, novinarka Jasminka Kalcic, Jadranka Mihovilovic i novinar Budimir Žižovic. Oni su odlucili da je najizvornija koza ona pod imenom Kata, vlasništvo Marinka Banovca iz Svetoga Petra u Šumi. Koza pod imenom Istrijanka vlasništvo Toneta Klimana iz Rapanji proglašena je najsimpaticnijom, a Franica Davora Cetine iz Vidulini kozom s najvecim cicami.

Titula prca s najvecim rogima pripala je Sokolu Hasiba Nezirovica iz Vrsara. Alenka Miljenka Bacca iz Savicente odnijela je titulu miss Savicente. Prvonagradena Nadalina imala je i svoje pratilje, a te su titule pripale Ružici Morgana Banovca iz Savicente i Bilki Antona Butkovica iz Butkovici. Posebna nagrada žirija urucena je Ivanu i Filipu Fabrisu za njihovog prca Bena. (C. B. G.; B. G.)

Više u tiskanom izdanju od 30. lipnja


Podijeli: Facebook Twiter