Nadahnuto od Mozarta do Ravela

Braća Gabrijel i Filip Crnjac (D. Št.)
Braća Gabrijel i Filip Crnjac (D. Št.)

Zadovoljivši zahtjevniju publiku tijekom uvjerljivog jednosatnog nastupa pod pomalo pretencioznim nazivom "Veleposlanstvo glazbenog majstorstva", nagrađivani ruski glazbenici, pijanist Filip Kopačevskij i violinist Ajlen Pritčin, solisti Doma glazbe u Sankt-Peterburgu, u utorak su održali koncert u crkvi Sv. Franje, otvorivši time trodnevnu manifestaciju "Dani ruskog jezika i kulture - Prosinac kod Puškina".

Manifestaciju organizira Centar "Institut Puškin" pri Filozofskom fakultetu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, a konkretno ovaj koncert i Dom glazbe u Sankt-Peterburgu, "Rossotrudničestvo u Hrvatskoj", uz podršku Ministarstva kulture Ruske federacije i veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj. Manifestaciju je otvorila dekanica pulskog Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Klara Buršić Matijašić.

U nadahnutoj izvedbi, pijanist Filip Kopačevskij u prvom dijelu koncerta izveo je sugestivno Mozartovu 'Fantaziju za glasovir u d-molu' te romantične Chopinove 'Polonezu/Herojsku' kao i njegove razigrane valcere.

Dvojac je zatim u drugom dijelu koncerta izveo Ysayeovu 'Sonatu za violinu br. 5 u G-duru' pa 'Danse rustique' da bi koncert zaključili Ravelovom 'Sonatom za violinu i glasovir' te suptilnom 'Cigankom' za violinu i glasovir.

U četvrtak primarijus Donkić o Božiću u ruskoj književnosti

Dane ruskog jezika i kulture u četvrtak će zaključiti primarijus dr. med. mr. sc. Ivica Pavičić Donkić koji će u 13 sati na pulskom Filozofskom fakultetu (dvorana 18) održati predavanje "Božić u ruskoj književnosti". Ulaz je, kao i na sve događaje, slobodan.

I ovaj skup organizira Irena Mikulaco, voditeljica Centra "Institut Puškin" i predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Večeras je, pak, na Filozofskom fakultetu prikazan suvremen ruski film redatelja Dmitrija Kiseljova "Vrijeme prvih". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter