Nadahnuti izvođači za dva koncerta

Zbor "Matko Brajša Rašan" (N. LAZAREVIĆ)
Zbor "Matko Brajša Rašan" (N. LAZAREVIĆ)

Osmi međunarodni zborski festival Cantate Croatia započeo je u subotu s dva koncerta koji su održani gotovo istovremeno – jedan u katedrali, a drugi u crkvi sv. Franje.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupili su mješoviti pjevački zbor "Matko Brajša Rašan" pod vodstvom Irene Vladisavljević, zbor La Cantoria di Canischio s dirigenticom Patriziom Ferro te zbor Zajednice Talijana Pula Carillon, također pod vodstvom prof. Vladisavljević.

Zavičajna komponenta

"Brajša" je započeo svoj nastup skladbom "Zvona", maestra Branka Okmace, uslijedio je "Seh duš dan" Igora Kuljerića, potom su izveli "Oče naš" skladatelja čije ime nose i na kraju su se predstavili skladbom "Halleluyah" B. Starca.

Zbor je, kao i uvijek, bio dobro pripremljen te pokazao je da drži do tradicije i njegovanje zavičajne komponente.

Gosti iz Italije imali su šaroliki repertoar, od "Siyahambe", preko "Ave Marie" i sve do "Hallelujah", "Peace", "So che sei qui" i "Fruit Canon".

Mladi iz Zajednice Talijana okupljeni u Carillonu puni su entuzijazma, poleta i energije, i vidi se da vole glazbu. Od popularne "Amazing Grace", do negro spirituala "Joshua fit the battle", Branduardijeve "Ballo in fa diesis", do narodne s talijanskog juga "Mamma la rondinella", prikazali su žanrovski različiti repertoar.

Gostujući glazbenici

U svetom Franji gotovo pa istovremeno (u katedrali su započeli u 20, a u svetom Franji u 20.30 sati) gostovao je njemački Junior Classic Orchestar s dirigentom Martinom Weikertom. Oni su izveli djela Mozarta, Haendela, ali i iz popularnog "Harryja Pottera".

KUD Ive Jurjevića sa zborovođom Anamariom Dorichich imao je na svome programu djela Kaplana, Delmate, de Marzija, ali i Orffa. Gosti iz Švicarske Swissar Voice također su se predstavili raznolikim repertoarom, od "Vehni, vehni fijolica", pa sve do njihovih tradicionalnih te "Funiculi funicula".

Organizator je Marco Polo tours iz Rovinja, a pokrovitelj Turistička zajednica grada Pule. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter