Nadahnute izvedbe Gergete i Vešligaja

Andra Gergeta i Sandro Vešligaj (V. B.)
Andra Gergeta i Sandro Vešligaj (V. B.)

Dugotrajnim aplauzom publike, sastavljene većinom od dobrih poznavatelja klasične glazbe, ispraćen je koncert mladih klavirista u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, a nastupili su Andra Gergeta, koja završava osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje u privatnoj poduci kod profesorice Željke Savretić, te Sandro Vešligaj, koji završava studij klavira na riječkom odjelu Muzičke akademije Zagreb pod mentorstvom izv. prof. Vladimira Babina.

Andra Gergeta dobitnica je desetak nagrada u zemlji i inozemstvu, a iz godine u godinu vidljiv je njezin umjetnički rast i razvoj. Nadahnuto muziciranje, preciznost u izvedbi, vrlo dobra tehnika te osjećaj za dinamiku obilježili su i ovaj njezin nastup gdje je izvela glazbene partiture Bacha, Scarlattija, Mozarta, Jensena, Griega, Schumanna i Pintarića. Kroz čitav je nastup pokazivala sigurnost te odsvirala bez pogreške prilično zahtjevne skladbe.

Da je Sandro Vešligaj veliki talent poznato je još od njegovih prvih nastupa, dok je bio učenik pulske glazbene škole u klasi prof. Biserke Kuhta. On razvija poseban dijalog s glasovirom, vrlo nadahnut, inspiriran i strastven, što je posebno došlo do izražaja tijekom izvedbe Paraćevog "Plesa barunice". Tehničko je umijeće i njegovani muzikalni izričaj pokazao interpretacijom Bachovog "Preludija i fuge", a osjećaj za bogat kontrapunkt došao je do izražaja najviše u Beethovenovoj "Sonati u C-duru". Prokofjevljeva sonata u f-molu bila je kao šećer na kraju ovog izvrsnog nastupa. Vešligaj je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja. I Andra Gergeta i Sandro Vešligaj pozvani su na bis jer se oduševljena publika nije htjela rastati od svojih glazbenih miljenika. (V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter