Nadahnuta šetnja partiturama iz 18. stoljeća


U noći koja je bila u znaku velike fešte - Pulske noći, s Kaštela, odnosno nekadašnje vodospreme, Posjetiteljskog centra "Herman Potočnik Nordung" dopirale su note klasike, odnosno autora karakterističnih za 18. stoljeće.

Nastupio je naime ansambl "Il terzo suono" u sastavu Jasna Nadles - flauta, Stanko Madić - violina i Milan Vrsajkov - violončelo. Oni su publiku, a u sastavu izložbe posvećene Tartiniju koju ugošćuje Povijesni i pomorski muzej Istre "Tartini 1692 - 1770." proveli šetnjom kroz partiture poznatih skladatelja.

Na programu su bila djela Haydna "Trio N1 u C-duru" sa stavcima Allegro moderato, Andante i Vivace, uslijedio je potom Tartini i njegova "Trio sonata u D-duru", koja donosi stavke Andante i Allegro, a zatim je ponovno bio na programu Haydn s djelom u G-duru "London" i stavcima Spiritoso, Andante i Allegro.

Cijelo vrijeme vrlo ujednačeno, uigrano, uvježbano i nadahnuto, ovi su akteri potom odsvirali "Simfoniju u A-duru" Amandusa Ivančića i Andantino, Menuet i Finale.

Posebno je nadahnuto zvučala "Passacaglia za violinu i violončelo" Haendela i Halvorsena, koja je zahtijevala vrlo predani rad, uvježbanost i uigranost, te veliku tehničku preciznost.

Za kraj su svi zajedno izveli Stamitzov "Trio u G-duru za flautu, violinu i violončelo". Flauta je, u simbiozi s gudačima zvučala vrlo sugestivno i nadahnuto, stvorivši ljupki, melodiozni diskurs među instrumentima, što je dakako nagrađeno ovacijama zadovoljne i zainteresirane publike.

Međunarodni ansambl Il terzo suono osnovan je 2005. godine. Ovaj ansambl nastupa diljem Europe te redovito surađuje s brojnim glazbenicima. U pripremi je snimanje CD-a s djelima slovenskih i europskih skladatelja 17. i 18. stoljeća (Vivaldi, Tartini, Gabriello Pulitti, Isaac Posch).

Nazočne je predstavio ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

(V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter