Nadahnuta i strastvena izvedba klasika

Nadahnuti Maksim Mrvica (M. ANGELINI)
Nadahnuti Maksim Mrvica (M. ANGELINI)

Premda Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula preksinoć nije bilo do kraja popunjeno, to nije umanjilo užitak publike u izvrsnom klavirskom cjelovečernjem recitalu Maksima Mrvice, kao niti ovacije koje je dobio nakon sjajne izvedbe, digavši na noge publiku koja je tražila još.

Mrvica se ovoga puta predstavio klavirskim recitalom u znaku klasične glazbe, no nije izostao njegov osebujan nastup, strastveno muziciranje uz nevjerojatnu tehniku i preciznost. Slušajući ga, ali i gledajući ga kako svira, s kojim žarom, entuzijazmom, energijom, temperamentom, čovjek se zapita kako fizički to izdrži i odakle crpi toliku snagu.

Kako je rekao u kratkom razgovoru za naš list prije nekoliko dana, i za pulski je koncert, koji je dio velike svjetske turneje, odabrao klasični repertoar, ali prezentiran na drukčiji način, da bude zanimljiv i mlađima, te onima koji nisu pretjerani ljubitelji klasike. To je nastup za sva osjetila, koji promiče i širi dobro raspoloženje i pozitivnu energiju.

Koncert je otvoren Musorgskijevim "Slikama s izložbe". Odbacivši tradicijska pravila, Musorgski je stvorio osebujni glazbeni govor, nov i nepoznat, osobito u harmonijskom pogledu, koji je temeljen na narodnim glazbenim tradicijama, težeći i realističnom glazbenom izrazu. Svojim jednako tako osebujnim pristupom toj skladbi, Mrvica je ostvario iznimno sugestivnu i dojmljivu izvedbu tog vrlo zahtjevnog djela s tehničkog gledišta, uz nadahnut scenski nastup.

Potom je uslijedila skladba P. I. Čajkovskog "Dumka". Djelo jednog od najznačajnijih kompozitora iz doba romantizma Mrvica je izveo vrlo senzibilno, a strastven je bio u "Bohemian Rhapsody" Kashifa/Mercuryja.

Nakon toga su na repertoaru bile dvije Chopinove skladbe, djela autora koji je bitno odredio stilske i estetske smjernice klavirskoga romantizma. Ne izgubivši svoja lirska obilježja i romantični kolorit, "Balada u g-molu" i "Nocturno" su u interpretaciji tog posebnog nadahnutog pijanista dobile novu snagu.

Za kraj je Mrvica ostavio Lisztovu "Mađarsku rapsodiju", gdje je pokazao tehničko umijeće, a kao bis odsvirao je "Bumbarov let", čiji je autor čuveni Nikolaj Rimski-Korsakov. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter