Nadahnut nastup talentirane glazbenice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska glazbena scena mladih, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre u Puli i ove su godine organizirali festival komorne glazbe Poluotok radosti. Ove je godine taj koncertni ciklus obuhvatio tri koncertna događaja, a posljednji u nizu, koji je i bio i završni koncert, bio je nastup harmonikašice Mie Ćojbašić.

Treba napomenuti da je ove koncerte pratila brojna publika, a da je Ćojbašić iznimno talentirana harmonikašica te da je ovaj koncert bio svakako među najboljima u ponudi koncerata komorne glazbe ovoga ljeta u Puli.

Mia Ćojbašić istaknuta je hrvatska glazbenica na klasičnoj harmonici. Završila je poslijediplomski studij na Sibelius Akademiji u Helsinkiju, a prije toga diplomirala je klasičnu harmoniku na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Sada predaje harmoniku u riječkoj glazbenoj školi i radi kao asistentica na pulskoj Muzičkoj akademiji. U tri godine njezina pedagoškog rada, učenici i studenti su postigli zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima te osvajali prve nagrade.

Ova dobitnica brojnih nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, počela je svoj koncert izvedbom Kosorićeve "Kapi za harmoniku", a riječ je o suvremenoj skladbi, iz 2000. godine autora mlađe generacije, koji je rođen 1976.

Uslijedio je tehnički vrlo zahtjevan, ali u izvedbi moćan i nadahnut "Talijanski koncert, BWV 971", prvi, drugi i treći stavak" Johanna Sebastiana Bacha. Tim je djelom posebno došao do izražaja talent ove vrlo nadarene harmonikašice, koja je bila vrlo koncentrirana, te pokazala predan i pomno pripremljen nastup.

Zatim je uslijedio "Preludes and Fugues op.95" Aulisa Sallinena, autora 1935. godište, što je također zvučalo vrlo snažno i dojmljivo, a koncert je priveden kraju sugestivnom melodijom "Kaline Krasnaje" Vjačeslava Semionova. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter