Nadahnuće - duhovna aura starijeg umjetnika

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Dojmljiva izložba, također atraktivnog naziva "Mentalni sklop", otvorena je prostoru rovinjskog Multimedijalnog centra, u kojem će se moći razgledati sve do konca kolovoza.

Riječ je o izložbi koja, slobodnim prijevodom novinarke, pokazuje kako su na neki način sve dobre stvari (poput izuma tople vode) odavno otkrivene, ali da još uvijek ima prostora da ih svaka osoba interpretira i prikazuje onakvim kakve je vidi i tako opet bude rođena, svježa i nova konstrukcija ili umjetnina. Vrlo konkretno, na izložbi se mogu vidjeti "stara" i nova umjetnička djela, odnosno način na koji mlađi autori interpretiraju svjesno ili ne, djela koja su vidjela ili pod kojim i čijim je dojmom njihovo stvaralaštvo.

- Ciklus "Mentalni sklop" problemski propituje odnose na relaciji mentor-sljedbenik u kontekstu idejne ili umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora ili učenika, rekao je na otvorenju rovinjskog Mentalnog sklopa likovni kritičar Mladen Lučić, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koji je taj koncept razradio i realizirao i to kako je istaknuo zahvaljujući inicijalnoj ideji vlasnice zagrebačke galerije "Kranjčar", gospođi Elviri Kranjčar.

Riječ je naime, o inicijalnom ciklusu od dvadeset izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika koje je predstavila Galerija Kranjčar u svom prostoru na Kaptolu u periodu od 2015. do 2017. godine.

- Tijekom izbora parova (mentor/sljedbenik) nastojalo se da ciklus bude raznovrstan, kako po samom izboru parova, tako i po izražajnom mediju (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, video, performance, film). Rovinjska izložba tako predstavlja tri para- Borisa Demura i Borisa Sekulića, Danijela Žeželja i Sebastijana Dračića te Zlatka Kesera i Igre šaha.

- Dva Borisa, Sekulića, autora koji je već vrlo uspješno k vrhu suvremene hrvatske umjetničke produkcije i jednog od doajena naše novije avangardne misli, na žalost prerano preminulog Demura, povezuje motiv spirale koji svaki od njih na različite načine koristi u svom umjetničkom izrazu. Drugi par čine međunarodno priznati autor stripa Danijel Žeželj i jedan od najznačajnijih slikara mlađe generacije Sebastijan Dračić, koji se doslovno ne drže podnaslova ciklusa sljedbenik/mentor već ilustrira dvije gotovo identične vokacije izvedene u dva srodna, a opet različita medija. Posljednji par čine Zlatko Keser i Igra šah. Dakle, u ovom slučaju mentor nije fizička osoba već drevna i kompleksna igra brojnih civilizacija, a sljedbenik je ugledni hrvatski umjetnik neuhvatljivog slikarskog nerva, zapisao je između ostalog u predgovoru kataloga Mladen Lučić. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter