Nada Galant: Staro smo ognjišće oplakali

Mario Benčić i Nada Galant
Mario Benčić i Nada Galant

Gošća četvrte edicije 11. Grill Peace Uniteda sinoć je u oštariji kod Ferlina u Savičenti bila pjesnikinja Nada Galant koju je o poeziji, dijalektu, stvaralaštvu i životu podrobno ispitao voditelj Mario Benčić. "Uozlji", "Neka buo", "Hćeri Evine" i "Uroki ruok" naslovi su zbirki iz kojih je nagrađena pjesnikinja čitala svoje stihove. Benčić je pjesnikinju, između ostalog, upitao da komentira uvrštenje u pjesničku zbirku koju je uredio Boris Domagoj Biletić.

- To mi puno znači jer mislim da je dr. Boris Domagoj Biletić poznat kao strog kritičar, a možda je i jedini pravi kritičar na ovom području. On zaista može reći ako nešto valja, kazala je Galant.

Na to je Benčić uzvratio s pitanjem što to valja, a što ne. Ima li u dijalektalnoj poeziji previše onih koji i dalje pišu o starom ognjišću i trima nonicama te da li je to dobro ili loše.

- Svaki pjesnik ima svoju publiku pa bi bilo krivo reći da je netko bolji ili gori. Svatko može pisati ono što želi onako kako želi i za koga želi. To opet ne znači da bih ja čitala ono što mi se ne da. Mislim da smo staro ognjišće već oplakali, kazala je Galant.

S time se nije složio Livio Morosin koji je autoricu pitao bi li onda Istrijan trebao pisati o atomskoj fizici. Galant je na to odgovorila da se i za stara opća mjesta istarske dijalektalne poezije mogu pronaći nove teme, novi pogledi – reći nešto na novi način. Kao potvrdu te teze autorica je pročitala pjesmu u kojoj se spominju upravo stare nonice. Večer u oštariji kod Ferlina protekla je u ugodnoj ravnoteži poezije i priče pa je publika mogla doznati zanimljive detalje iz biografije autorice, koje značenje za nju imaju nagrade koje je osvojila (od bicikle do objavljivanja knjige) te kada piše, za koga, o čemu i kako.

Drugi dio četvrte večeri 11. Grill Peace Uniteda bio je u pjesmi kantadura i gustiranju palente, a predstavljeni su i plakati, rad nagrađivanog dizajnera Olega Šurana za predstave "Kako je Dunda spasila domovinu" i "Isto lice" te za 18. Sajam knjige u Istri. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter