Nada Čavlović Smiljanec: Fiskalizacija u tri faze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec istaknula je večeras kako će se fiskalizacija u prometu gotovinom provesti u tri faze, te da je Porezna uprava oko šest mjeseci radila na tom projektu.

"Od 1. siječnja 2013. fiskalizacijom će biti obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, od 1. travnja trgovci i slobodna zanimanja, a od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije. U tri faze fiskalizacije smo išli jer smo imali vrlo kratak rok za uvođenje. Porezna uprava je oko šest mjeseci radila na tom projektu, a druge države su to radile godinu, dvije, neke čak i tri godine", kazala je Čavlović Smiljanec u HTV-ovoj emisiji "Tema dana".

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji bi od 1. siječnja 2013. godine trebao omogućiti Ministarstvu financija efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu kojima se od Nove godine smanjuje stopa PDV-a na 10 posto.

Upitana kako će to izgledati u praksi ravnateljica Porezne uprave odgovorila je da će se pri izdavanju svakog računa putem interneta komunicirati sa serverom u Poreznoj upravi. Dodala je i kako je Hrvatska, za razliku od drugih zemalja, uvela softversko rješenje, jer najveći broj poduzetnika već ima kompjuterske blagajne čime bi im se smanjili troškovi.

"Morati će postojati internetska veza s poreznom upravom koja ima centralni server gdje će dolaziti svaki tiskani račun koji se izdaje, a porezni obveznici koji već imaju kompjuterske blagajne morati će samo nadograditi svoj sustav i prilagoditi uređaj da mogu izdavati fiskalni račun.

Svaki fiskalni račun kada se otkuca u bilo kojem maloprodajnom mjestu odlazi na provjeru u Poreznu upravu, dobiva svoj poseban broj i vraća se u roku od dvije sekunde poreznom obvezniku, a nakon toga se izdaje račun. Nema straha da će fiskalizacija usporavati procese izdavanja računa", objasnila je Čavlović Smiljanec.

Na novinarsku opasku kako je za to potreban širokopojasni internet te da sva mjesta nemaju njemu pristup, ravnateljica Porezne uprave kazala je da samo 5 posto područja Republike Hrvatske nije pokriveno internet mrežom, te oni porezni obveznici koji nemaju dostupnost interneta morat će kod Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zatražiti potvrdu kako na njihovu području nema internet veze.

Ravnateljica Porezne uprave kazala je kako u prvoj godini od fiskalizacije očekuju oko pola milijarde kuna više u državnom proračunu, a idućih godina više od milijardu kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter