Nad Istrom nešto kiše, više grmljavine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako saznajemo od meteorologa Marija Grabara, na podrucju Istre palo je prosjecno 20 litara kiše po cetvornom metru, najviše na podrucju Poreca, Novigrada i Rovinja, oko 70 litara, a najmanje na podrucju Pule, tek jedna litra. U unutrašnjosti i na sjeveru Istre, na podrucju Pazinštine i Labinštine palo je izmedu 15 i 20 litara.

- Negdje je bilo i jacih grmljavina tako da je moguce da je neka podrucja pogodila i tuca, ali za sada nemamo takvih informacija, rekao nam je Grabar te dodao da su i temperature, ocekivano, svugdje pale za desetak stupnjeva.

Dodao je da se ocekuje postupno smirivanje vremena, iako ce ostati promjenjivo, odnosno vec danas ce prevladavati sunca, a sutra se ponovno ocekuje jaca naoblaka i kiša. To ce potrajati sve do sredine iduceg tjedna, kada se ponovno ocekuje nastavak pravog ljetnog vruceg perioda.

Jaka kiša u Porecu, pijavica nad Funtanom


Tijekom noci s utorka na srijedu, a poglavito u srijedu ujutro, Poreštinu je pogodilo jako nevrijeme koje srecom nije rezultiralo ozlijedenima. Nadležne službe nisu imale drasticnijih intervencija.


Prema podacima županijskog centra 112, nevremenom je najviše pogodena Funtana, preko koje je prešla pijavica, tocnije tamošnji autokamp Valkanela, a problema je bilo u Jasenovici gdje je štetu prouzrocilo izlijevanje oborinskih voda te stablo koje je uništilo kontejnere s vodom namijenjenom mještanima.

Kod Vrsara oštecen katamaran


Katamaran "Ambercat", dužine oko 22 metra koji plovi pod latvijskom zastavom, oštetio je sinoc oko 22 sata u nevremenu kormilo i jedan motor kod Vrsara. Kako je izvijestila Marina Halužan iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture katamaran je zbog oštecenja ostao plutati izmedu otoka Sveti Juraj i lukobrana na ulazu u luku Vrsar.

U pomoc su priskocili djelatnici marine Vrsar na gumenjaku, jedna drvena brodica, a pomogla je i15-metarska jahta "Romantica" iz Južnoaricke Republike.



Uz velike napore nocas oko 2.15 sati katamaran je dotegljen i privezan u marinu. Halužan u priopcenju istice da nije došlo do onecišcenja mora te da nitko od clanova posade i spasioca nije ozlijeden. Djelatnici Lucke ispostave Porec obavit ce istragu pomorske nesrece.

Na moru oko Pule bez intervencija


Nevrijeme koje je zahvatilo južnu Istru na moru oko Pule prošlo je, srecom, mirno. Iz Lucke kapetanije potvrduju nam da nisu zaprimili nijedan poziv u pomoc ili potrebu za intervencijom, dok se u noci s utorka na srijedu tek jedno plovilo kod Rovinja našlo u poteškocama.



Jucer je, pak, na djelu bila nauticarska solidarnost: jedrilicu kod Pule koja je zatražila pomoc doteglila je do Verude talijanska jedrilica koja je bila u prolazu.

Pazin: Stablo na cesti i potpljeni kafici


Olujno nevrijeme koje se uglavnom kretalo zapadnom Istrom popraceno snažnom grmljavinom zahvatilo je nocas i Pazinštinu, pa su pazinski vatrogasci morali dvaput izaci na teren, medutim, bila je rijec o manjim intervencijama.



Uklanjanje srušenog stabla na lokalnoj cesti prema selu Salamunišcu na podrucju Opcine Gracišce, a zatim ispumpavanje naplavljene vode iz caffe bara Millenium u središtu grada, što i nije rijetkost za velikih kiša, jer se nalazi u podrumu, saznajemo od zapovjednika JVP Pazin Serda Šilica.

U Umagu poplavila Trgovacka ulica


Najavljena i suhoj zemlji prijeko potrebna kiša jucer ujutro je snažno padala na Bujštini, a probleme je uzrokovala jedino Umagežima, uglavnom u središtu grada, dok su Buje i Novigrad prošli "lišo".



Dvosatni je pljusak rezultirao poplavljivanjem dijelova prometnica kod Doma zdravlja, Stella Marisa i u Novigradskoj ulici, nekoliko parkirališta na podrucju Tribja, podruma u Komuneli i prizemlja u Ulici Ernesta Miloša te centralne Trgovacke ulice kojom je nakratko tekla prava rijeka, pa se prolaskom automobila voda dizala preko plocnika i ušla u neke od tamošnjih poslovnih prostora. Kako doznajemo od gradana, primijecena je i tuca velicine riže.

Od zapovjednika umaške Javne vatrogasne postrojbe Marina Alessija doznajemo da vatrogasci nisu imali puno posla. Intervenirali su u cetiri slucaja ispumpavanjem podruma, u centru grada i Ulici žrtava fašizma. Što se Trgovacke ulice tice, naglasio je da tamo nisu mogli pomoci, buduci da se radilo o vodi koja se slijevala niz ulicu.

(T. TOROMANOVIC, S. PERŠIC, G. ROJNIC, A. DAGOSTIN, K. FLEGAR; snimili M. MIJOŠEK, D. MEMEDOVIC, A. DAGOSTIN, K. FLEGAR, M. SAREDLIN)


Podijeli: Facebook Twiter