Nacrt Županijske razvojne strategije od danas na webu

Boris Sabatti (N. LAZAREVIĆ)
Boris Sabatti (N. LAZAREVIĆ)

Počevši od danas, javnost će na web stranicama Istarske županije i Istarske razvojne agencije (IDA) imati uvid u nacrt nove Županijske strategije za razdoblje do 2020. godine. Javno savjetovanje, tijekom kojeg će svi zainteresirani moći istaknuti svoje sugestije i komentare na završni nacrt novog strateškog dokumenta, bit će otvoreno do kraja veljače.

Jedan od glavnih ciljeva ovakvog savjetovanja je ostvarivanje načela partnerstva, transparentnosti, ravnomjerne predstavljenosti i suradnje pri definiranju zajedničkih prioriteta razvoja na području Istarske županije. Direktor IDA-e Boris Sabatti istaknuo je da je Županijska razvojna strategija temeljni planski dokument za održivi društveno-gospodarski razvoj svake županije.

- Kao takav, ujedno predstavlja ključni dokument politike regionalnog razvoja u kojem se, sukladno odredbama Zakona o regionalnom razvoju, određuju strateški ciljevi i prioriteti održivog društveno-gospodarskog razvoja Istarske županije do 2020. godine. Dokument je važan ponajprije jer daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama, kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora, istaknuo je Sabatti.

U samoj izradi nacrta strategije sudjelovalo je više radnih tijela i ključnih dionika razvoja na regionalnoj razini, na čelu s Istarskom županijom i Županijskim partnerskim vijećem, te IDA-om, kao koordinatorom izrade i provedbe ŽRS-a i vanjskim suradnicima iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Nakon razmatranja komentara putem javnih konzultacija, u travnju ove godine na županijskoj Skupštini planira se i usvajanje završne verzije ovog dokumenta. Nacrt nove županijske strategije razvoja dostupan je na stranicama. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter