Nacisticki pjesnik pocasni Mariborcanin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ottokar Kernstock, pjesnik i svojedobno jedan od vodecih štajerskih nacionalsocijalistickih mislilaca, koji je i autor himne kukastom križu, koja je postala i himna lokalnog ogranka NSDAP-a, stranke Adolfa Hitlera, još uvijek je pocasni gradanin Maribora. Kernstock, inace rodeni Mariborcanin, dobio je titulu pocasnog gradanina 1908. godine, a ona mu nikad nije poništena.

Štoviše, u Kernstockovom memorijalnom muzeju u Festenburgu u Austriji izložena je pocasna diploma kojom je Kernstock proglašen pocasnim gradaninom. Iz njegovih pjesama progovara krvožedni šovinizam. Njegovi stihovi velicaju njemacki duh, pozivajuci na vojno nasilje, osobito protiv slovenskog stanovništva. Tako je za svoj rodni Maribor smatrao da su ga Slaveni okupirali.

Nakon njegove smrti posvuda po Austriji nicu njegovi spomenici, a ulice i trgovi dobivaju njegovo ime. Iako u Austriji još traje raspra o tome treba li cuvati uspomenu na nacistickog pjesnika, Kernstock još uvijek posthumno uživa pocasti u Mariboru, i to u gradu koji upravo u ovoj godini predstavlja europsku prijestolnicu kulture.


Podijeli: Facebook Twiter