Nacionalni šampionat pripao "domaćinu" Petru Rikatu

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Petar Rikato iz Medulina pobjednik je šestog Nacionalnog šampionata u rezidbi maslina u obliku polikonične vaze što ga je u subotu u Pomeru organizirala Udruga maslinara Istarske županije Olea iz Tara. Drugo mjesto pripalo je Ediju Pastrovicchiju iz Vodnjana, a treće Robertu Soldatiću iz porečke Nove Vasi.

Nastupilo je 22 natjecatelja, uključujući i maslinare iz Italije, Slovenije i s riječkog područja, a među takmičarima iz inozemstva našao se i lanjski pobjednik Massimo Scappini iz Firenze, kada je to takmičenje organizirano na novigradskom području. I Rikato i Soldatić već su poznati široj javnosti sa zavidnim rezultatima na prethodnih natjecanjima, a prije dvije godine šampionat je pripao upravo Soldatiću.

- Konkurencija je bila jedna od žešćih do sada. I po broju natjecatelja, ali i po kvaliteti - sve su to agronomi koji su dugo u ovom poslu, neki čak i desetljećima, rekao je mladi agronom Rikato. Takmičenje se održalo u masliniku s 50 maslina, svakom natjecatelju pripadaju dvije, što znači da je lokacija mogla primiti 25 natjecatelja. Po dvije ulike natjecatelji izvlače ždrijebom, imaju sat vremena za obradu oba stabla, a pritom se ne smiju koristiti opremom na električni, pneumatski i motorni pogon, niti ljestvama. Komisija, koju su činili profesor Antonio Cimato iz Italije, predsjednik organizacijskog odbora i inicijator ovog natjecanja Italo Žužić te tajnik Olee Zdenko Barac, ocjenjivala je kvalitetu reza, intenzitet rezidbe i smještaj sekundarnih grana, ali najviše su bodova natjecateljima mogle donijeti izolacija provodnice i ravnoteža između primarnih grana.

Upravo je ta provodnica, a riječ je o završetku glavnih grane koji čini najviši istureni dio krošnje, zbunjivala mnoge promatrače koji smatraju da krošnju treba rezati ravno - kao laserom, kako se šale stručnjaci. No, provodnica je, objašnjavali su i natjecatelji tijekom nadmetanja, bitna da usmjeri kolanje sokova masline.

- Dosta je presudio intenzitet rezidbe, a tko je razmišljao o rodu za ovu godinu napravio je dobru stvar. Malo je igrala i sreća jer masline, iako su relativno dobro održavan, nisu imale oblik polikonične vaze, a to nam je cilj. Svaka čast organizatorima, ovakve stvari treba poticati, tako se i ljudi educiraju, a vidi se da je tu nastupilo više od 20 dobrih rezača, rekao je drugoplasirani Pastrovicchio. Manifestacija je održana u suradnji sa Poljoprivrednom savjetodavnom službom terugama Agro-Poreč i Ulika iz Medulina. Kao pokrovitelji su se iskazali Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije, općine Medulin i Tar-Vabriga te njihove turističke zajednice, koji su ujedno i sponzorirali nagrade za pobjednike. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter