Nacionalni rekordi Jelene Vuković i Miroslava Petkovića

Konferencija za novinare u buzetskom Zavičajnom muzeju (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Konferencija za novinare u buzetskom Zavičajnom muzeju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na zagrebačkoj Mladosti održano je 20. izdanje Croatia Opena, međunarodnog atletskog mitinga sportaša s invaliditetom na kojem je ostvaren jedan svjetski, jedan europski te nekoliko hrvatskih rekorda.

Najbolji rezultat natjecanja ostvario je Matija Sloup koji je u bacanju diska u kategoriji niskih rastom postavio novi svjetski rekord, 25,62. Član Odiseja iz Kutine je za više od metra popravio dosadašnji rekord Iračanina Ahmeda Naasa koji je u veljači ove godine disk bacio 24,41 metar.

Odličan rezultat ostvario je i srebrni s Paraolimpijskih igara u Londonu i Rio de Janeiru Zoran Talić koji je postavio novi europski rekord u skoku u dalj skočivši 7,23 m. Talić je popravio dosadašnji rekord za jedan centimetar. Atletičar zagrebačkog AKOSI Agrama je skočio i 7,32 metra, ali uz nedozvoljeni vjetar.

Zlatna s posljednjih POI u Rio de Janeiru Mikela Risotski uvjerljivo je pobijedila u skoku u dalj s rezultatom 5,52 m, što je najbolji ovosezonski rezultat.

Na Croatia Openu je postavljeno i nekoliko novih hrvatskih rekorda. Ivan Katanušić je u kategoriji F44 (potkoljena amputacija) postavio novi državni i osobni rekord u bacanju kugle (16,52 m). Albin Vidović je u kategoriji F36 (cerebralna paraliza) postavio hrvatski rekord u bacanju kugle (12,62 m), Miroslav Petković je u kategoriji F57 zabilježio novi državni i osobni rekord u bacanju diska (45,64 m), dok je Jelena Vuković postavila hrvatske rekorde u bacanju diska (20,28) i bacanju koplja (14,96). Jelena je osvojila treće mjesto u bacanju kugle u kategoriji F57 s rezultatom 7,26 m. Svojim je rezultatima izborila dvije A norme za svjetsko prvenstvo u Londonu, u bacanju diska i kugle.

- Zadovoljna sam nastupom u bacanju diska i koplja, postavila sam novi hrvatski rekord i normu u disku. Podbacila sam u bacanju kugle, iako sam bacila A normu očekivala sam puno bolji rezultat. Do kraja mjeseca trebali bi doznati odluku o sastavljanju reprezentacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo, ja sam svoje napravila, a sad čekamo - rekla je Jelena.

Podijeljena su i posebna priznanja osvajačima odličja s Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru i njihovim trenerima te izborniku reprezentacije. Na Croatia Openu je nastupilo 112 natjecatelja iz 12 zemalja. (H)


Podijeli: Facebook Twiter