Nacionalni program: Poziv ženama da obave Papa test

Papa test zdrave žene trebaju obaviti jednom u tri godine
Papa test zdrave žene trebaju obaviti jednom u tri godine

Ženama u dobi od 25 do 64 godine koje u posljednje tri godine nisu obavile Papa test, dobit će poziv iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo da se jave svom izabranom ginekologu i naruče na pregled koji uključuje uzimanje Papa testa. Pozive će najprije dobiti najstarija godišta, a akciju provodi HZJZ kao dio upravo započete provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

- Pozivu su priloženi podaci o izabranom ginekologu - kontakt podaci i radno vrijeme, ali žene neće dobiti i termin pregleda kao na primjer za mamografiju, već uputu da se same naruče na pregled kod svog ginekologa, osobno ili telefonom. Pismu je priložen edukativni letak o ovom programu te kupovnica koja služi kao uputnica i žene ju trebaju donijeti na pregled. Tijekom tri godine planiramo pozvati sve žene u dobi od 25 do 64 godine, dakle rođene između 1948. i 1987., kaže dr. Danijela Lazarić-Zec, voditeljica Službe za javno zdravstvo i županijska koordinatorica provedbe Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Rak vrata maternice nastaje kada se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolirano rasti. Ove promjene sporo napreduju, a u početku žena nema nikakvih znakova bolesti. Papa test je brza i jednostavna pretraga kojom se mogu otkriti rane promjene stanica na vratu maternice, prije pojave znakova bolesti. Redoviti pregled - kod zdravih žena jednom u tri godine, napominje dr. Lazarić-Zec - omogućava rano otkrivanje promijenjenih stanica u vratu maternice koje se tada lako odstranjuju. Time se sprječava razvoj uznapredovalog oblika raka vrata maternice čije je liječenje puno teže i manje uspješno.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice sukladan je preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Vijeća EZ-a. Nositelj programa je Ministarstvo zdravlja, provode ga HZJZ, županijski zavodi za javno zdravstvo, ugovorni ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, citološki laboratoriji, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter