Nacionalni dan turizma okupio dvjestotinjak strucnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Upravljanje baštinom" bila je tema manifestacije Nacionalnog dana kulturnog turizma, koja je doživjela svoje peto izdanje, prvi put održano u Istri.

Za domacina dogadanja odabran je Porec, zahvaljujuci reputaciji jednog od najpopularnijih turistickih odredišta i svojevrsnom kulturnom simbolu grada - Eufrazijevoj bazilici koja je pod zaštitom UNESCO-a, a suradnju u organizaciji pružile su Turisticke zajednice Istarske županije i Grada Poreca.

Središnje dogadanje bio je strucni skup na temu kulturnog turizma na kojemu predavanja drže domaci i strani strucnjaci. Okupio je dvjestotinjak strucnjaka iz podrucja turizma, menadžmenta, studenata i novinara iz Istre, Dalmacije i Slavonije.

Strucni skup vodio je pomocnik direktora Glavnog ureda Hrvatske turisticke zajednice Milo Sršen, a okupljene su sa pozornice pozdravili porecki gradonacelnik Edi Štifanic i župan Ivan Jakovcic, koji je istaknuo važnost kulture kao, kako je rekao "drivera", za ekonomski razvoj Istre.

- Sva je Istra, kao i Hrvatska, kulturna baština, ali mislim da za jedan kamen u Areni ili mozaik u Porecu najviše znace ljudi, jer bez ljudi kulturna baština ne znaci ništa, rekao je župan. Podsjetio je kako se turizam u Istri u posljednjih petnaest godina uvelike promijenio, te je umjesto ponude sunca i mora meka istarskog turizma postala unutrašnjost, s kulturnim manifestacijama Motovun film festival, Jazz is back! u Grožnjanu, festivala neverbalnog kazališta u Savicenti, Legendfesta u Picnu i drugih.

Podsjetio je da u nedjelju pocinje Istra inspirit, projekt konkretne ponude koji obogacuje kulturnoturisticku ponudu Istre, oživljavanjem povijesnih dogadaja na autenticnim lokacijama.

Vesna Juric Bulatovic, pomocnica ministrice kulture dodala je kako kulturni turizam nema pred i post sezone, vec treba živjeti cijelu godinu.

Predavanja na skupu su održali Renata Tomljenovic iz zagrebackog Instituta za turizam koja je govorila o sadašnjem stanju i perspektivama kulturnog turizma, turisticki strucnjak Jorn Gieschen otvorio je temu o kulturnom turizmu i kulturi turizma sa svim mogucnostima i rizicima, te iznio zanimljiv podatak da na svjetskoj razini, gosti koji destinaciju odabiru privuceni kulturno-turistickom ponudom na putovanjima troše dvostruko više od gostiju privucenih samo suncem i morem.

Ravnatelj Narodnog doma Maribor Vladimir Rukavina govorio je o iskustvima svoga grada kao ovogodišnje europske prijestolnice kulture. Mark Bollobas iz državnog tajništva u madarskom ministarstvu nacionalnih resursa govorio je o iskustvima svoje države u provodenju kulturnog turizma i ocuvanju kulturnih dobara.

U drugom dijelu skupa govorili su istarski predstavnici, županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica prezentirao je rezultate projekta Revitas, Magdalena Vodopija govorila je o projektu Pula kao UNESCO-ov svjetski grad knjige a Manuela Hrvatin predstavila je projekt Istra Inspirit.


Podijeli: Facebook Twiter