Načinovićeva šarena čitanka o Grožnjanu

Daniel Načinović (M. GAVRAN)
Daniel Načinović (M. GAVRAN)

«Grožnjan: šarena čitanka iz grada umjetnika» nova je slikovnica autora Daniela Načinovića, u izdanju bujskog ogranka Matice hrvatske, kao drugi naslov u biblioteci Bujski grozd, a premijerno je predstavljena u Gradskoj knjižnici Umag. Ovom promocijom završen je Mjesec hrvatske knjige u Umagu.

Ova šarena čitanka na osebujan način predstavlja malim čitateljima ovaj grad umjetnika. Slikovnicu je ilustrirala Tea Paškov Vukojević, glavni i odgovorni urednik je Zlatan Varelija, grafičko oblikovanje povjereno je Davidu Iviću, a korektura teksta Vesni Kiseljak Varelija.

Pred brojnom publikom Načinović je kazao da knjiga na poučan i zabavan način, tekstom i slikom obuhvaća glavne karakteristike i osebujnost istarskoga gradića koji je svoju identifikaciju uspostavio na istarskoj, hrvatskoj i europskoj razini. U okrilju svoga ambijentalnog identiteta Grožnjan je postalo simbol domaćih ugođaja i međunarodne stvaralačke uzajamnosti.

- U tom je smislu Grožnjan jedna od europskih paradigma potvrđivanja značaja manjih mjesta u sprezi tradicije i suvremenosti, nadasve u komunikaciji mnogih generacija. Čitanka sve to približava najmlađima u doživljaju zavičaja prema viziji svijeta. Kroz bajkovite opise, poeziju, slike i notne priloge u knjizi se razastire birani pojmovnik prošlosti i sadašnjosti, metodikom lakog memoriranja i nadasve ugođajnog povezivanja detalja i cjeline, istaknuo je autor slikovnice.

Svoje predstavljanje književnik je završio stihovima pjesme «Mačja simfonija» o kućnim ljubimcima koji su dio svakodnevnice pitoresknog gradića.

Književnu večer upotpunili su mladi učenik glazbenog tečaja iz Grožnjana Paolo Biloslavo, koji je na harmonici izveo nekoliko narodnih pjesama te duo iz Marušića, Anita i Dante Marušić. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter