Nacelniku Raše izglasano nepovjerenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko vijece Raše izglasalo je nepovjerenje nacelniku Josipu Knapicu, clanu IDS-a. Vijecnici su nezadovoljni njegovim radom u drugoj polovici 2011. godine, o kojem je na sjednici u srijedu podnio izvješce.

U kritikama su bili jedinstveni i vladajuca koalicija IDS - SDP i i oporba, pa je od 11 prisutnih vijecnika 10 izrazilo nepovjerenje, a samo je Laura Faraguna (IDS) ostala suzdržana.

Ova odluka Vijeca nicim ne obvezuje nacelnika. Eventualno bi mogla biti podloga za pokretanje procedure za smjenu, ali o tome u vladajucoj koaliciji IDS - SDP nisu ni razmišljali, doznajemo od ?anfranka Riccija, potpredsjednika Vijeca iz redova SDP-a. Dakle, Knapicu je, nogometnim rjecnikom receno, pokazan žuti karton.

Strelicu kritike prvi je odapeo Mladen Lazaric (SDP) koji je kazao da je razocaran jer nije proveden predvideni preustroj Opcine i izabran procelnik Jedinstvenog upravnog odjela, što znaci da je Opcina u prekršaju. Njemu se pridružio Daniel Fonovic (IDS), koji je nezadovoljan jer smatra da se Opcina uglavnom bavila sanacijom dugova, a ona postoji "da se nešto radi". Njegov stranacki kolega Željko Zahtila smatra da je izvještaj odraz nerada u protekle tri godine. Slicno misli i Ahmet Kavgic (HSU). Za Zuhdiju Buljubašica (SDAH) neshvatljivo je poslovanje Turisticke zajednice i komunalnog poduzeca Tim Arsa, koje smatra nelegalnim.

Tada je potpredsjednik Vijeca ?anfranko Ricci predložio glasanje o nepovjerenju. Završnu kritiku izrekla je predsjednica Vijeca Glorija Paliska Bolterstein (IDS), koja zamjera nacelniku to što je dvije godine odlagao uskladenje zakonskih akata za Tim Arsu i što godinama nije sazivao skupštinu TZ-a.

Knapic je odgovorio da je sanacija dugova u kriznom vremenu bila prioritet opcine te da ce ovu godinu konacno poslovati pozitivno. Njen preustroj zakocili su nova zakonska regulativa i otpori unutar nje, ali i nedostatak sredstava, u cemu je veliku ulogu imao i izostanak ocekivane pomoci iz županije. Najavio je održavanje skupština Tim Arse i TZ u roku od mjesec dana. Svojim stranackim kolegama i SDP-u predbacio je da su se putem županije mogli više založiti za Opcinu. Za propuste i nedostatke u njenom funkcioniranju suodgovornima smatra sve clanove Vijeca, ali, veli, najjednostavnije je tražiti izglasavanje nepovjerenja nacelniku, što je procijenio politicki motiviranim. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter