Načelnik si isplaćivao veću naknadu od dozvoljene

Manjak u općinskoj kasi iznosi 2,2 milijuna kuna (Arhiva)
Manjak u općinskoj kasi iznosi 2,2 milijuna kuna (Arhiva)

S tijesnom većinom, sedam naprema šest glasova, Općinsko je vijeće Barbana u ponedjeljak usvojilo proračun za 2015. i izmijenilo proračuna ove godine. Pritom je šestorici vijećnika SDP-a u pomoć pristigao i HDZ-ovac Edi Radola. Sjednicu s malo točaka opteretile su duge rasprave o financijskim planovima, a iz kojih je vidljivo da Općina u kasi ima manjak od 2,225 milijuna kuna. Predsjednik vijeća Dalibor Paus (IDS) naveo je da je minus i veći te da ni uprava ni vijećnici ne znaju kome je Općina sve dužna, a nanizao je i niz drugih ozbiljnih optužbi na račun načelnika Denisa Kontošića (SDP).

- Tu je i pitanje nezakonite isplate naknade - načelnik si je gotovo četiri godine isplaćivao veću naknadu od maksimalno dozvoljene i time oštetio Općinu za približno 37 tisuća kuna, rekao je Paus prilikom rasprave o rebalansu ovogodišnjeg budžeta. Paus tvrdi da je to činjeno temeljem odluke Vijeća na prijedlog načelnika iz travnja 2011., da bi naknada načelnika koji svoju dužnost ne obavlja profesionalno bila korigirana tek na prošloj sjednici prije 20-ak dana.

Kredit bez odluke Vijeća

- Najjednostavnije je reći: nezakonita isplata! Ako se desila neusklađenost sa zakonom, utvrdit će se kada je to učinjeno ili nije, reagirao je Kontošić, koji je ostale Pausove zamjerke saslušao manje-više bez reakcije. Između ostalog zamjerke se odnose na radove koji nisu uneseni u programe održavanja ili gradnje, a koji, tvrdi Paus, daleko premašuju ovlasti načelnika, zatim raspolaganje nekretninama bez prava građenja, podizanje kratkoročnog kredita od oko 400 tisuća kuna bez odluke Vijeća, neosnovano isplaćivanje plaće djelatniku raspoređenom na radno mjesto za koju nije imao stručnu spremu, a mislio je pritom na donedavnog v.d. pročelnika Milija Bulića, zatim zapošljavanje u Općini bez planiranih sredstava…  Paus je spočitao i zašto je u proračunima iznos za IPARD program za nerazvrstane ceste od 1,85 milijuna kuna, kada je Vijeće dalo odluku za 1,6 milijuna kuna, a iz EU-a je odobreno 1,4 milijuna kuna.

- To su strogo kontrolirana sredstva koja idu izvođaču, ali i nama koji smo imali troškove, i zato razlika. A troškovi se nalaze u kreditnim sredstvima, odgovorio je Kontošić. Tim su programom u proljeće asfaltirane ceste Rajki-Foli i do Majčići, kreditna banka isplatila je izvođača, a Barban još čeka sredstva EU-a kojima će se isplatiti kreditor.

HDZ-ovci različito glasali

U sličnom je tonu tekla i rasprava oko proračuna za 2015. koji, zahvaljujući optimističnim planom prihoda od prodaje nekretnina u iznosu od 1,2 milijuna kuna, iznosi 9,98 milijuna kuna. Rashodi iznose 9,12 milijuna kuna, a pozitivnom razlikom vraćat će se dio duga od 2,225 milijuna kuna, da bi u cijelosti bio vraćen do 2018. godine. Paus to smatra nerealnim jer, tvrdi, u proračunu i programima koji su na istoj razini kao i dosadašnji ne vidi kako se to želi uštedjeti. U raspravu se, između ostalih, uključio i Radola iz HDZ-a tvrdeći da predsjednik Vijeća ima nalog s viših stranačkih razina da ruši vlast u Barbanu i da je to insceniran problem.

- Ne branim načelnika, on je moj politički neprijatelj, ali ovo što radite nije politički korektno. Vas su SDP-ovi vijećnici birali za predsjednika, a vaš je rad na ovaj način u svrhu destabilizacije. To je plan rušenja vlasti, isto kao i u Ližnjanu što IDS ruši SDP-ovu načelnicu, rekao je Radola koji je za razliku od drugog vijećnika HDZ-a podržao proračun.

Uoči glasanja Denis Poljak je u ime HSS-a predložio da se vijećnici za prijedlog proračuna izjašnjavaju poimence, a Paus je prijedlog dao na glasanje. No, za njega je glasalo tek šest oporbenih vijećnika HSS-a, IDS-a i HDZ-a, šest SDP-ovca s time nije bilo suglasno, a Radola, je ostao suzdržan. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter