Nacelnik se odrice opcinske tvrtke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prve izmjene i dopune žminjskog proracuna za 2009. godinu na posljednjem su vijecu izazvale niz rasprava i prepucavanja izmedu vijecnika i nacelnika Opcine Alda Bancica. Prema novim izmjena i dopunama, proracun bi se s planiranih 30 milijuna smanjio na oko 10 milijuna te bi do kraja godine Opcina poslovala bez minusa. Medutim, u taj rebalans proracuna Bancic nije ukljucio dugovanje opcinske komunalne tvrtke Žminj, što je i izazvalo burnu raspravu.

Nacelnik je kazao da nece potpisati i zaprimiti fakture potraživanja trgovackog društva Žminj, kojega je opcina pred nekoliko godina osnovala, a preko koje su se raspisivali natjecaji i izgradila infrastruktur u industrijskoj zoni. Tvrdi da on nije preuzeo dokumente društva pri primopredaji vlasti, te smatra da je rijec o dva zasebna tijela.

- Ja necu potpisati fakture koje tvrtka Žminj dostavlja Opcini i spreman sam da se u tom slucaju i funkcija nacelnika da na referendum, kazao je Bancic. Smatra da bi potraživanje od oko osam milijuna kuna, koliko tvrtka duguje izvodacima radova za poslove obavljene uglavnom u industrijskoj zoni, trebala namiriti sama.

- Posljednjih je šest mjeseci otkako sam preuzeo vlast bilo teško poslovati. Sredstva za pokrivanje troškova radova u zoni planirana su od prodaje nekretnina i sredstava Ministarstva. No, ni jedno ni drugo se nije dogodilo. Kada dobijemo kompletnu gradevinsku dozvolu, onda cemo od nadležnog ministarstva tražiti novac, a ako Gavrilovic kupi Puris, kako je planirano, onda bi sav taj novac bio usmjeren za pokrivanje duga. Smatram da nije pošteno da ovaj dug placaju porezni obveznici, vec bi se zona trebala financirati sama, kazao je Bancic te je dodao da bi Opcina s pozitivnim poslovanjem mogla izlaziti pred ministarstva i potraživati sredstva.

Medutim, predsjednik vijeca Elvis Kliman, ali i ostali vijecnici, smatraju da je takav postupak protuzakonit te da bi proracun morao biti odraz stvarnog stanja. Naime, narucitelj svih radova i onaj tko je raspisivao natjecaje bila je Opcina. Vijecnici smatraju da su potraživanja Žminja veca od dugovanja te da bi trebali do sljedece sjednice sjesti za stol s vjerovnicima i dogovoriti mogucu odgodu naplate duga da bi trgovacko društvo Žminj moglo funkcionirati. (M. Me)


Podijeli: Facebook Twiter