Načelnik Raše najavio oživljavanje Prvomajske

Mario Grassl zahvaljuje Općini Raša za nagradu Holcimu
Mario Grassl zahvaljuje Općini Raša za nagradu Holcimu

Svečanom sjednicom Općinsko vijeće je u subotu obilježilo Dan Općine, te Dan Sv. Barbare, zaštitnice rudara i župe Raša, koji se slavi sutra. Pozdravne riječi okupljenima uputili su zamjenik župana Vedran Grubišić, predsjednik labinskog gradskog vijeća Valter Poropat, načelnik bratske Općine Velika u Požeško - slavonskoj županiju Vlado Boban te Marino Settimo i Pietro Del Frate, načelnici talijanskih općina Traviscosa i San Giorgio Di Nogaro, odnosno gradova koje s Rašom veže sličnost po arhitekturi i koji su izrazili volju za buduću suradnju. Među ostalim uzvanicima nalazili su se i predstavnici općina Barban, Kršan, Pićan i Sv. Nedjelja.

Predsjednica Vijeća Glorija Paliska Boltersein još se jednom zahvalila svima koji su doprinijeli da se prošle godine riješi problem donošenja prostornog plana, zbog kojega se Općina bila svrstala na začelje svih samouprava u Hrvatskoj.

- Trogodišnje negativno poslovanje Općine je prošlost jer smo detaljnom analizom uklonili sve nepotrebne troškove i financije doveli u pozitivu. Poslovanje Turističke zajednice, koja godinama nije funkcionirala, bila bez planova, programa rada i skupštine, danas ima svoje vodstvo i djeluje u zakonskim okvirima. Svjedoci smo realizacije vodovodne mreže Crni - Drenje - Ravni, što je u proteklih dvadesetak godina bilo nezamislivo. S ponosom mogu reći da su i mnoge druge aktivnosti u toku. Istaknuti ću rad na realizaciji Plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem te rad na Strategiji razvija turizma, kazala je Paliska Bolterstein.

Načelnik Josip Knapić istaknuo je da posao nije dovršen jer preostaju potrebe Raše, Labinštine i Istre za rekonstrukcijom lučkih potencijala Bršice, Štalija i Trgeta.

- Želimo da se taj potencijal iskoristi, da se projekti izvede iz ormara i da se počne s realizacijom. To donosi nama prijeko potrebna nova zapošljavanja. Isto tako smo na najboljem putu da oživimo lokaciju bivše Prvomajske, odnosno da se tu stvore mogućnosti za manje gospodarske djelatnosti, kazao je Knapić.

Vijeće se za ovu prigodu okupili u dvorani RKUD-a Rudar, u kojoj od petka traje izložba grafika Renata Percana. Jedan njegov rad uručen je Mariju Grasslu, predsjedniku uprave Holcima Koromačnu, kao ovogodišnja nagrada Općine dodijeljena poduzeću koje vodi. Priznanja Općine dobili su dugogodišnji darivatelji krvi Dario Dobrić i Josip Voćanec, Igor Dobrić preuzeo ga je u ime Stolnoteniskog kluba Brovinje, a u ime sportskog ribolovnog društva "Galeb" Raša to su učinili Serđo Ružić i Dilan Mileta, svjetski prvak u ribolovu u kategoriji do 16 godina.

Sjednici je prethodio atraktivan posjet rudniku u koji je uzvanike i zainteresirane građane vodio Mladen Bajramović, predsjednik Udruge IUR Raša. Program održavanja, kojega je moderirao Branko Vlačić, bio je protkan kulturnim sadržajima: nastupili su svirači RKUD-a, trio harmonikaša labinske OGŠ "Matko Brajša Rašan", kvartet saksofonista Gradskog orkestra Labin, Klaudio Vitasović je svirao na usnoj harmonici, a stihove je kazivala Rina Miletić. (Napisao i snimio R. SELAN )


Podijeli: Facebook Twiter