Nacelnik odlucuje, vijece samo potvrduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Godinu dana nakon lokalnih izbora u Višnjanu moramo, nažalost, konstatirati da nema promjene u odnosima u usporedbi s prijašnjim mandatom, premda smo se trudili da se stvari promijene. Zapravo je i gore nego u ranijem mandatu, jer Angelo Mattich donosi odluke po šabloni: ja mislim - vi potvrdujete, a cesto vec provedene odluke donosi samo na potvrdu vijecu", ocijenio je predsjednik višnjanske podružnice IDS-a Kristijan Štenta dosadašnji rad višnjanskog nacelnika na konferenciji za novinare koju je jucer održao zajedno s IDS-ovim vijecnicima.

Problematicna je procedura, podvukao je predsjednik Kluba vijecnika IDS-a Višnjana Bruno Radoš. Oporba je, kaže, potpuno iskljucena iz važnih procesa.

- Mattich zna da u Vijecu ima vecinu i uopce mu nije stalo do suradnje s nama. Ne prihvaca ni one naše prijedloge koje bi mogao predstaviti kao vlastite, kaže Radoš.

Vijecnici i Štenta posebno su zabrinuti zbog duga od 25 milijuna kuna koji imaju dva opcinska poduzeca, Vira i Montenes, što je Mattich nijekao u predizbornoj kampanji. Medutim, u izvješcima o poslovanju tih tvrtki na prošloj sjednici Vijeca jasno je da je dug stvaran pa oporba optužuje Matticha za obmanjivanje javnost i laganje biracima.

Radoš je izracunao da na jednog stanovnika Opcine Višnjan otpada 12.000 kuna toga duga, dok na jednog Zagrepcanina otpada sedam tisuca kuna duga Zagrebackog holdinga koji, kaže Radoš, slovi kao primjer lošeg poslovanja.

- Buduci da poduzece Vira nema gotovo nikakvih prihoda osim transfera iz opcinskog proracuna, sumnjamo da zaposlene placaju prihodima od prodaje zemljišta, što opcinski proracun ne bi mogao, ali firma može, pa se svi zaposleni osim nacelnika i procelnice vode kao zaposlenici tih dvaju poduzeca, a naša opcina funkcionira kao loše vodeno poduzece, ocjenjuje Radoš.

Vijecnik Ivan Poleis naglašava da je nova opcinska procelnica Darinka Ivkovic istovremeno šefica opcinskog proracuna i direktorica oba opcinska poduzeca, kojima je jedini clan Skupštine sam nacelnik Mattich.

- Mještani negoduju, pisali su i peticiju jer je promet jednom ulicom zatvoren zbog uredenja trga ispred Matticheve kuce, gradanima je sve skuplje živjeti u Višnjanu jer su podignute cijene komunalnog doprinosa i naknada, korištenja grobnih mjesta, placaju prirez, a cijena zemljišta za okucnice je sto eura po cetvornom metru, nabrajao je Radoš te napomenuo da se iznosi koji se iz proracuna daju za kulturu, sport i društvene djelatnosti mjere u promilima.

- Najviše smeta podjela na mi i oni - u vijecu i medu gradanima, rekao je Radoš, ali se složio s konstatacijom novinara da je tako od vremena kada je na vlasti bio IDS.

Vijecnici IDS-a upozorili su i na 40-postotno povecanje nacelnikove place u situaciji kada se svugdje štedi, kada se iz proracuna ne isplacuju razlicite naknade, pa ni one vijecnicke.

- Znam da nema novca pa nisam htio postavljati pitanje vijecnicke naknade koja nam nije isplacena otkako je konstituirano vijece. Kako bih mogao pitati za svoju naknadu, kada nije placeno nekim drugim ljudima, komentirao je Poleis.


Podijeli: Facebook Twiter