Nacelnik nezakonito sklapao ugovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub picanskih nezavisnih vijecnika i HSLS-a održao je konferenciju za novinare na kojoj je optužio picanskog nacelnika Ivana Frankovica (IDS) za nezakonito sklapanje ugovora o izgradnji infrastrukture u starogradskoj jezgri.

- Prema zakonu i poslovniku nacelnik ima pravo za otudivanje i stjecanje imovine u obliku nekretnina i pokretnina bez provodenja javnog natjecaja sklopiti ugovor do iznosa od pola posto proracuna bez primitaka, što za Pican u 2011. godini iznosi 30.645 kuna. Zakon propisuje i da se s istim izvodacem mogu sklopiti ugovori ukupne vrijednosti do 200 tisuca kuna. Nacelnik je sklopio tri takva ugovora s istim izvodacem u ukupnom iznosu od 208.430 kuna, kaže Branko Ružic, nositelj Nezavisne liste i predsjednik kluba.

Uz njega klub cine Fabricio Lukež (HSLS-ovac na listi IDS-a), Verdilio Karlic (nezavisni na listi IDS-a), Neven Benazic (NL Kristine ?urovic).

Nacelnik je ugovore sklopio za postavljanje telefonske, plinske, niskonaponske i instalacije javne rasvjete u isti kanal s vodovodom, kanalizacijom i odvodnjom za što je proveden javni natjecaj pa mu predbacuju i razdvajanje poslova jedinstvenog projekta. Takoder, za te radove u proracunu nisu bila predvidena sredstva, a za njih je isplacena 161 tisuca kuna, što bi tek trebalo biti potvrdeno rebalansom.

Frankovic ne smatra da je pocinio prekršaje.

- Zakon nacelnicima i gradonacelnicima omogucuje potpisivanje ugovora do 70 tisuca kuna, a ogranicenje koje oni navode vrijedi samo za prodaju i kupnju nekretnina, objasnio nam je telefonski.

Dodao je da u praksi cesto dolazi do neplaniranih troškova, što se dogodilo i kod postavljanja sporne instalacije. Naime, one su u nadležnosti HEP-a, HT-a i Plinare Pula, koji su u konacnici isporucili opremu, a radove prepustili Opcini. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter