Načelnik Muggie okuplja istarsku frontu protiv LNG-a

(Grado)načelnici izražavaju protivljenje izgradnji LNG terminala u Tršćanskom zaljevu (arhiva)
(Grado)načelnici izražavaju protivljenje izgradnji LNG terminala u Tršćanskom zaljevu (arhiva)

Načelnik općine Muggia na talijanskom dijelu istarskog poluotoka Nerio Nesladek uspio je u tamošnjoj općinskoj palači okupiti gradonačelnike gotovo svih istarskih gradova da bi se pripremio zajednički transgranični nastup protiv najavljene izgradnje LNG terminala u Tršćanskom zaljevu.

Pozivu Nesladeka odazvali su se gradonačelnici slovenskih gradova Kopra, Izole i Pirana te dogradonačelnici Buja i Umaga Marianna Jelicich Buić i Mauro Jurman. Oni će uskoro proslijediti zajednički dokument vladama u Rimu, Ljubljani, Zagrebu i Bruxellesu, kojim će iznijeti oštro protivljenje izgradnji LNG terminala.

- Uspio sam okupiti sve Istrane i time opovrgnuo tezu koja se ovih dana širila Trstom i Muggiom da će ako Italija odbije izgradnju LNG terminala na svom prostoru to preuzeti Istrani u Sloveniji i Hrvatskoj, izjavio je Nesladek nakon susreta, održanog iza zatvorenih vrata. Gradonačelnici se protive jer smatraju da LNG terminal predstavlja prijetnju razvoju morskog prometa, ribarstva i turizma, koji su glavne gospodarske aktivnosti na sjevernom Jadranu.

- Protivimo se bilo kojem obliku izgradnje, kako nadomak obale (potencijalna lokacija LNG terminala je uvala Zaule između Trsta i Muggie, op. a.), tako i na pučini usred Tršćanskog zaljeva, dodao je Nesladek. U tu aktivnost uključit će se uskoro i Općina Brtonigla te Grad Novigrad, a predstavnici lokalnih samouprava najavljuju i održavanje simultanog transgraničnog referenduma u svim zainteresiranim općinama duž obale, ne bi li uključili sve građane u tu problematiku. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter