Načelnik Brtonigle uz očevu pomoć pripremio najbolji kotlić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni posjetitelji, među kojima više gostiju iz Italije i Slovenije nego domaćih, uživali su i drugog dana fešte od gljiva u Brtonigli. Nakon što su prvog dana bila organizirana natjecanja 17 gljivarskih udruga u branju gljiva, drugog dana u središtu zbivanja bilo je natjecanje u pripremanju tradicionalnog gljivarskog kotlića. Drugu godinu u pripremanju kotlića nadmetali su se predstavnici gradova i općina s područja Bujštine, sa svojim mentorima, iskusnijim gljivarima iz njihovog područja. Izazov su ove godine prihvatili, te se u pripremanje i kuhanje kotlića dali gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kojemu je pomagao Drago Penava, do njih su bili novi načelnik Brtonigle Paolo Klarić kojemu je mentor bio otac Miro, dok je umaškoj dogradonačelnici Floriani Bassanese Radin pomagao Fulvio Nemaz. 

Pripremili 800 porcija jela s gljivama 

U kuhanje se upustio i grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz uz pomoć susjede Fiorele Srebrnić. Na drugoj strani u pripremi kotlića i jela s gljivama nadmetale su se gljivarske udruge -  Martinčica Labin, Bresadola iz Trsta te koalicija udruga Sunčanica iz Samobora i Snežke iz slovenskog mjesta Dobovce. Kažu da su prijateljsku koaliciju skovali tijekom noći, nakon prethodnog branja gljiva po okolnim šumama. I pobijedili su. Ocjenjivački sud (Željko Ružić, Dubravka Piuca i Marino Kraljević) je njihov kotlić proglasio najboljim, dok je pehar za onaj (grado)načelnički kotlić otišao u ruke oca i sina Klarić i ostao u Brtonigli.

- Dobili smo svi iste gljive i ostale namirnice, odlučile su nijanse, jer svi uglavnom jednako pripremamo. Možda neki začin ili način kuhanja, trudili smo se da bude što bolje i uspjeli smo, kaže Miro Klarić iz pobjedničkog dvojca.

I njihovi i svi kotlići koje su pripremali kuhari organizatora, Gljivarskog društva Boletus, bili su do večeri ispražnjeni. A pripremili su gotovo 800 porcija jela s gljivama, u kotliću ili na roštilju, za što su u dva dana potrošili oko 300 kilograma dvadesetak vrsta gljiva. Velik dio su ubrali, a dio kupili iz uzgoja, jer gljiva na takvoj fešti ne smije nedostajati. Posla je bilo puno i u kuhinji i za šankom, jer su cijene zaista bile više nego prihvatljive – jelo za 25 kuna, vino i sokovi po 5 kuna, pa su se gosti častili i uživali u dobro pripremljenim jelima. Jednako tako bila je dobro pripremljena i izložba oko 150 vrsta gljiva ubranih na području Buja i Gornje Bujštine. U pripremi fešte, branju gljiva, postavljanju izložbe, u kuhinji, za šankom, na ostalim poslovima bilo je angažirano 50 volontera, gljivara, članova Boletusa koji svoje članove ima u svim gradovima i općinama između Mirne i Dragonje. 

Uspjeli prikupiti oko 25.000 kuna 

- Ugodno smo iznenađeni brojnim posjetiteljima oba dana ovog petnaestog izdanja Dana gljiva. Izrasli smo u prepoznatljivu i sve privlačniju feštu, koju već petu godinu organiziramo i u humanitarne svrhe. Do sada smo prikupili za naše socijalno ugrožene sugrađane preko 25.000 kuna, na čemu zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali. Hvala svim ekipama, gljivarskim udrugama, načelnicima i gradonačelnicima koji su se odazvali i sudjelovali u našoj akciji. Posebno se moram zahvaliti svim članovima Boletusa, svima koji su brali gljive, pripremali jela ili obavljali druge poslove u pripremi i realizaciji fešte. Hvala Općini i TZ Brtonigla, Istarskoj županiji i brojnim donatorima, našim vinarima, restoranima, konobama, svima koji su nam pomogli. Ovom prilikom sjetili smo se mnogih koji su pokrenuli ovu feštu i njima smo se zahvalili javnom dodjelom prigodnih plaketa. Posla je bilo dosta, posjetitelji su zadovoljni, bilo je veselo i ugodno svima, rekao je predsjednik Udruge Boletus, glavnog organizatora Dana gljiva, Željko Ružić, jedan od pokretača te manifestacije.

Tijekom dana i u večernjim satima goste su zabavljali plesači i glazbenici, prvog dana Wild Country Dancers iz bujske udruge Liv i grupa Anelidi, a drugog dana Alfa Time Band uz čiju su glazbu mnogi posjetitelji i gljivari zaplesali. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter