Nacelnicke odluke na kapaljku do interneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da su novim zakonskim odredbama ukinuta gradska i opcinska poglavarstva, javnost više nema redoviti uvid u odluke koje, umjesto tih tijela, sad samostalno donose gradonacelnici i nacelnici opcina. Sjednice poglavarstva, s kojih su novinari izvještavali, više nema. Jedan od važnijih izvora informiranja postale su, ili su trebale postati, službene web-stranice gradova i opcina. No, gradski i opcinski celnici Puljštine s time uvelike kasne, pa kada vec nisu stavili sve odluke na internet, vecina ih najavljuje redizajn i osvježavanje web-stranica novim odlukama.

Na internetskoj stranici Opcine Fažana, primjerice, u novije se vrijeme na popisu novosti našao tek natjecaj za dodjelu studentskih stipendija, a prethodna "novost" potjece iz travnja, dakle prije lokalnih izbora održanih u svibnju. No, priprema se njeno ažuriranje.

- Za svaku stvar volim tražiti tri ponude pa tako i za izradu i obnavljanje web-stranica. Nakon odabira najboljeg ponudaca, na opcinsku internet-stranicu uskoro ce biti postavljeni zapisnici sa sjednica opcinskih vijeca i sve moje odluke, rekla je nacelnica Fažane Ada Damjanac.

Internetske stranice svojih opcina planiraju ažurirati i svetvincentski nacelnik Dalibor Macan te nacelnik Marcane Marijan Kostešic. Prema Macanovim rijecima, nove stranice Opcine Svetvincenat upravo su u izradi, a bit ce inaugurirane 15. sijecnja. Sad se na njima nalaze i opcinske informacije iz 2006. pa i 2001. godine. Inace, istaknuo je, sve svoje samostalne odluke obznanjuje jednom do dvaput mjesecno klubu vijecnika, no one ce se ipak uskoro naci i na webu.

Kostešic pak istice da odluka koje on donosi samostalno bez potvrde Opcinskog vijeca ima vrlo malo. Stoga je posljednja odluka postavljena na službenu stranicu ona vijecnicka o donošenju Prostornog plana Opcine, no za dva tjedna na internet ce staviti i svoje odluke. Do kraja ovog mjeseca web-stranicu Opcine Medulin, koja cyber prostor dijeli s Turistickom zajednicom, ažurirat ce i nacelnik Goran Buic koji, kako je rekao, vec ima spreman spisak odluka koje ce staviti na internet.

- Nema poglavarstva i njihovog formalnog donošenja odluka, a i meni je u interesu da odluke budu obznanjene da se vidi što radim pa odluke definitivno idu na web, rekao je Buic.

Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic kaže da se sve važne odluke koje on donosi objavljuju u službenim novinama Grada koje se potom stavljaju na službenu web stranicu. No, posljednje koje se mogu naci na vodnjanskom portalu su iz 14. listopada pa nije poznato je li nakon toga Vitasovic donio još koju odluku koja (još) nije dostupna javnosti. Nacelnik Ližnjana Srecko Ševerlica, navodi da planira stavljanje svojih odluka na internet vjerojatno od sljedece godine buduci da se tek prilagodava novom sustavu donošenja odluka, a zadnje "novosti" na webu zasad su iz rujna.

Drugacije razmišlja nacelnik Barbana Denis Kontošic koji je rekao da, iako Opcina ima svoju službenu web stranicu, ne namjerava odluke stavljati na internet jer to nije bila praksa ni dok je postojalo Opcinsko poglavarstvo.

- I prije sam davao temeljita izvješca na sjednicama Opcinskog vijeca, tako cinim i sada, a za internet cu još vidjeti, kaže. Naime, navodi, ranije je na sjednicama vijeca izlagao odluke koje donosi Poglavarstvo, a sad to cini sa svim odlukama koje samostalno donosi. No, buduci da se sjednice vijeca održavaju u prosjeku svaka tri mjeseca, a u nadležnost gradonacelnika i nacelnika prešle su i odluke koje se ticu, primjerice, prodaje pojedinih nekretnina, pitanje je koliko je preporucljiv takav tempo obznanjivanja odluka.


Podijeli: Facebook Twiter