Nacelnici: Krivi smo, ispravit cemo grešku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u saborskom povjerenstvu za odlucivanje o sukobu interesa mogu pogriješiti pa je tako medu 40 hrvatskih dužnosnika - od kojih je 6 u Istri - i zamjenik gradonacelnika Labina Zoran Rajkovic naveden kao jedan od onih koji nisu u zakonskom roku predali imovinske kartice niti nakon naknadne prozivke.

On nam je rekao da se u cetvrtak cuo s povjerenstvom, da su mu se ispricali, rekli da je došlo do propusta s njihove strane i da ce poslati demanti medijima. Na web-stranici Grada Labina on je demantirao povjerenstvo navodeci da je karticu poslao preporucenom poštom 5. studenog 2009.

On je bio medu onim istarskim dužnosnicima koji su dostavili imovinsku karticu nakon što je povjerenstvo 29. listopada lani svima koji to nisu ucinili u roku od 30 dana od stupanja na dužnost izreklo sankciju obustave neto mjesecne place od 10 tisuca kuna.

Rajkovic je rekao da on ne prima placu nego naknadu za rad u Gradu te da mu je ona normalno isplacivana. Zamjenik gradonacelnika Umaga Mauro Jurman kaže da mu je naplacena kazna, dok o friškoj izjavi predsjednika povjerenstva Mladena Kacana, da ce se dužnosnici novcano kažnjavati sve dok ne dostave imovinske kartice, nije znao ništa.

- Poslao sam imovinsku karticu na kraju mandata jer sam bio zamjenik gradonacelnika. Drugi put sam poslao kopiju, a ako treba, osobno cu ici u Zagreb i odnijeti im svoju imovinsku karticu. To nije problem, kaže Jurman.

Rino Duniš
koji je od 1993. nacelnik Grožnjana priznao je da je mislio da ima još vremena za dostavu kartice cak i nakon placanja kazne od 10 tisuca kuna. - Kriv sam. Sada cu se korigirati i poslat cu podatke. Nemam što skrivati. Javnost zna kakva je moja kartica jer se o njoj više puta pisalo, veli Duniš.

Nacelnik Bala Edi Pastrovicchio takoder nije imao friških informacija iz povjerenstva, ali je rekao da placa kaznu i da je imovinsku karticu zaboravio dostaviti.

- Drugi put necu zaboraviti. Svaka greška se placa i ne treba se opravdavati. Zamislite kada bi svi koji su krivi u državi platili, koliko bi se novca tako skupilo?, kaže Pastrovicchio.

- Predat cu karticu ovih dana, rekao je nacelnik Vižinade Marino Baldini. Kaznu je platio, a novac mu se oduzimao od place dok je ležao u bolnici lani u studenom.

Jedini zamjenik nacelnika u Istri koji nije dostavio imovinsku karticu je Giulio Palaziol, zamjenik nacelnika Bala, kojeg nismo uspjeli kontaktirati.


Podijeli: Facebook Twiter