Načelnici: Broj stanovnika ne može biti kriterij za općine

Opstala bi samo Općina Medulin koja broji 6.500 stanovnika (D. ŠTIFANIĆ)
Opstala bi samo Općina Medulin koja broji 6.500 stanovnika (D. ŠTIFANIĆ)

Ishitreno, bez jasnih smjernica i vrlo, vrlo neozbiljno, tako su ukratko pojedini istarski načelnici ocijenili jednu od reformi koju Most najglasnije zagovara, a odnosi se na teritorijalni preustroj.

Iako u Mostu još ne govore o konkretnim mehanizmima na koji bi način "rezali" pojedine općine, zasad je tek poznato bi u Ustav uveli definiciju općina, gradova i županija, te da općine ne bi mogle postojati ako imaju manje od 5.000 stanovnika, izuzev onih na otocima.

U Istarskoj županiji u kojoj se nalazi 31 općina već sada takva ideja ne nailazi na plodno tlo, jer prema scenariju Mosta lako bi se moglo dogoditi da takvu reformu preživi samo Općina Medulin, koja jedina broji više od pet tisuća stanovnika. Konkretno, u Medulinu i okolnih osam naselja zajedno živi oko 6.500 tisuća stanovnika.

Otvara se i pitanje funkcioniranja pojedinih istarskih gradova koji također broje manje od pet tisuća stanovnika; konkretno Novigrada koji prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine ima 4.345 stanovnika.

Većina načelnika s kojima smo porazgovarali o ovoj gorućoj lokalnoj temi već na prvu odbacuju prijedloge Mosta, smatrajući da broj stanovnika ne može biti jedan od glavnih kriterija za ukidanje općina, već isključivo njihova likvidnost, jasni ekonomski pokazatelji i razvoj.

- Ne želim komentirati nešto što još nije došlo do Sabora. To je mogao reći netko u oštariji, kazao je načelnik općine Tar Vabriga Nivio Stojnić, koji smatra da je suludo u obzir uzeti samo broj stanovnika, već prije svega činjenice može li pojedina općina samostalno živjeti, ili pak preživljava na kapaljku.

Naša općina ima dvije tisuće stanovnika, a primjerice u susjednoj Italiji imate općine koje broje oko 300 stanovnika, pa ako gledamo i praksu Europske unije i ovdje je komentar suvišan.

Za mene je ovakav prijedlog obična budalaština, a financijski pokazatelji i stabilnost općine trebaju biti glavni i jedini kriterij. Sigurno u Istri ima općina koje sa svojim proračunima ne mogu preživjeti, tako da će se one, ako dođe do toga, morati pripajati, a sve one koje su uspješne nikako ne bi trebalo dirati, kazao je Stojnić.

Slično razmišlja i njegov kolega načelnik Funtane Mladen Grgeta, koji smatra da se Most zaletio s ovakvim prijedlogom o kojem još nitko nema nikakvih konkretnih informacija. Po njemu je nužno u tom reformskom zahvatu provesti dubinsku analizu.

- Konkretno, nas nema niti tisuću, a što se tiče prihoda, mi kao općina ne ovisimo o nikakvim državnim potporama i čak smo u najvišem stupnju razvijenosti u državi. Pripajanjem nekom drugom, zasigurno bi mnogo toga izgubili.

Svatko tko je bio u Funtani vidi napredak u odnosu na stanje koje je bilo kada smo se 2006. godine odvojili od Vrsara. U zadnjih osam godina realizirali smo brojne projekte; od vrtića, POS stanova, uredili infrastrukturu, šetnicu, sada uređujemo plažu.

Kada upravljaš svojim mnogo je lakše, a ovakvim ishitrenim prijedlogom u pitanje se dovodi i funkcioniranje naših komunalnih poduzeća koja ovise isključivo o sredstvima općine.

Tko će preuzeti te ljude?, pita se Grgeta, koji se s druge strane slaže s time da one koje same ne mogu opstati, treba pripajati drugim centrima. No, dodaje, kako za mišljenje o tome treba pitati i same građane. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter