Nabujali troškovi i manja prodaja srušili trikotažu


Radnici nekad slavne tvornice pletenine u Puli, koju i danas Puljani zovu Arena trikotaža, od jučer su u štrajku. Razlog su neisplaćene plaće od lipnja 2013. U štrajku su gotovo svi radnici ove nekada jake tvrtke čiji je broj danas sveden na manje od 70.

Arena modna trikotaža je prije deset godina napustila unosne lohn-poslove i upravo u to doba našla se u problemima zbog uvođenja naplate spomeničke rente. Krenuli su u osmišljavanje preseljenja u novi prostor, no uslijedila je kriza i odgođeni su svi planovi, a dugogodišnja direktorica Sonja Racan umirovljena je 2010. godine.

Kriza je pokucala na vrata u rujnu i listopadu 2012. kada su plaće počele kasniti, a u studenom predsjednica Uprave Snježana De Gravisi objavila je da postoji plan prodaje zgrade na rivi površine tri tisuće četvornih metara.

- Danas je ta zgrada poluprazna i želimo da se 60-ak radnika preseli u novi manji pogon. A budućnost će biti u lohn-poslovima, i to u izradi radne odjeće za bolnice i tvornice automobila, poručila je tada De Gravisi.

- Svi nagomilani troškovi, u kombinaciji s padom prodaje, donijeli su nam nemogućnost ispunjavanja obveza prema bankama, državi i partnerima te otežanu nabavu pletiva. Rezultat svega su ovrhe na računu koje provode radnice ne bi li došle do svoje plaće, požalila se direktorica.

Umirovljene radnice najviše je zanimalo što će biti s njihovom štednjom s obzirom na to da je tvrtka godinama primala depozite svojih djelatnica i pritom im isplaćivala kamate, a sada više nema novca. De Gravisi im je tada poručila da će im se interna štednja vratiti kada prodaju nekretninu i da joj je to prioritetni posao. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Vlasnici supružnici Racan i dvjestotinjak malih udjelničara

Arena modna kuća ima nešto više od 200 udjelničara, gdje su gotovo svi taj kapital stekli u postupku privatizacije. Osim radnika, suvlasnici te tvrtke su i Republika Hrvatske te pulska tvrtka Istra Jadran consulting čiji je vlasnik Marijan Racan, suprug bivše direktorice Sonje Racan.

U kuloarima se uvijek pričalo da obitelj Racan drži kontrolni paket udjela u društvu. Što o novoj situaciji u tvrtki misle supružnici Racan jučer nismo uspjeli saznati jer su nam bili nedostupni.

Bez odgovora direktorice De Gravisi

Direktorica Snježana De Gravisi ostala nam je nedostupna. Jednako tako nije željela davati izjave niti kada je zatvorena proizvodna jedinica u Pazinu, a bez komentara je bila i prilikom zatvaranja jedne od kultnih trgovina Arene preko puta pulskog INK-a. U Puli je tako preostala samo jedna prodavaonica pletenine nekad renomirane pulske modne kuće, a koja nije u štrajku. (M. J.)

Sindikati podržali štrajk

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika dao je podršku štrajku radnika Arene.

Javnu podršku su im uputili i članovi Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Glas Istre: "Nevjerojatno zvuči da se u 21. stoljeću radnici tvrtke koju Puljani još uvijek zovu starim imenom Arena trikotaža moraju štrajkom izboriti za isplatu šest neisplaćenih plaća. Kolege, susjedi s pulske rive, znajte da niste usamljeni u nastojanjima za ispunjenjem vaših zahtjeva."


Podijeli: Facebook Twiter