Nabujale vode u Valdenagi stvorile jezero duboko 8 m!

Nekoliko kuća na Valdenagi od poplave se brane zečjim nasipima (M. ANGELINI)
Nekoliko kuća na Valdenagi od poplave se brane zečjim nasipima (M. ANGELINI)

Kiše koje već mjesecima natapaju Istru prouzročile su niz problema, od poplavljenih kuća i podruma do velikih šteta u poljoprivredi, a odnedavno problem postaju i nabujale podzemne vode, koje izbijaju na površinu čak i na područjima gdje se to činilo malo vjerojatno.

Takav se scenarij odigrao na Valdenagi, naselju uz cestu Fažana - Pula, gdje se u obližnjoj vali stvorilo ogromno jezero, dubine i do osam metara.

Uz rub jezera nekoliko je kuća čiji se vlasnici s prodorom vode u dvorišta, prizemne i podzemne prostorije bore zečjim nasipima i u tome zasad uspijevaju. Međutim, garaže i jedan od ulaza u kuću nisu spašeni. Voda je dosegla više od dva metra visine i nije bilo spasa. Vlasnici su tako dobili kuće na jezeru, koje nisu željeli. 

- Zasigurno nije ugodno, no što se može. Protiv prirode nitko ne može, pa ni mi. Uspjeli smo spriječiti da nam voda prodre u kuću, nešto malo ulazi u dvorište, no izdržat ćemo, rekao nam je Damir Modrušan, čija je kuća prva u redu do jezera, i koja je obranjena nasipima.

Veli nam da se vala počela puniti prije nekoliko tjedana i sada je voda u nekim dijelovima dublja od osam metara. Spomenuo je i da su kanali koje je gradila još Austro-Ugarska, a prije njih Rimljani, s godinama polako zatrpavani pa se danas događaju ovakve stvari. (N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter