Nabujala rijeka Raša odnijela nasip, pijavice na moru kod Rovinja i Peroja

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Izraženi grmljavinski sustav u nedjelju je ujutro posebice središnjoj Istri donio obilne količine oborina, pa je tako do 14 sati u Pazinu palo čak 145 milimetara kiše.

Nabujala je Pazinčica, poplavljene su brojne ceste i polja na širem području, a tijekom ranih jutarnjih sati Županijski centar 112 Pazin zaprimio je  više dojava iz općina Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Sveti Lovreč da zbog jakih kiša oborinske vode prodiru u suterene objekata.

Po riječima zapovjednika istarske Vatrogasne zajednice Dina Kozlevca najkritičnije je u općinama Tinjan, Kringam Sv. Lovreč i Raša te kod Rovinja gdje su vatrogasci intervenirali devedesetak puta uglavnom kako bi ispumpali vodu iz stambenih i drugih objekata. "Velike količine oborina stvorile su nam probleme, no situacija je trenutno pod nadzorom", poručio je Kozlevac.

Zbog velike količine oborina na slivu je nabujala rijeka Raša, javlja portal Istramet. Ondje je bujica oko 8.30 ujutro odnijela privremeni nasip preko rijeke Raše kod Potpićna izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta. Ispod nasipa nalazila se cijev za protok vode širine jednog metra, međutim, nedovoljno da primi bujičnu vodu. Taj je most na cesti Potpićan-Tupljak jedina veza za teretni promet obližnje tvornice Rockwool u kojoj će se vjerojatno morati privremeno zaustaviti proizvodnja s obzirom da se u posljednjih mjesec dana teretni promet odvijao preko sada srušenog nasipa. Most su krenuli popravljati jer je statički postao nestabilan uslijed velikog teretnog prometa budući da se preko njega u tvornicu doprema sirovina. Vodomjer Hrvatskih voda na mjernoj postaji "Karbuna-Sepčići" evidentirao je upravo ujutro nagli porast vodostaja kada se u samo nekoliko sati razina vode popela s osam na 267 centimetara.

Inače, u Žminju je do 14 sati palo 129 milimetara, na Tinjanštini 115 milimetara, a na Učki 100 milimetara kiše. U ostalim dijelovima Istre kiše je bilo manje: Baderna 77 milimetara, Rovinj 70 milimetara, Kanfanar 58 milimetara, Vodnjan 49 milimetara, Poreč 47 milimetara, dok je u Puli (Borik) palo 39 milimetara kiše.

Usprkos manjim količinama kiše problema je bilo i u Puli, Poreču, a posebice u Rovinju gdje je poplavilo središte grada, a gotovo posvuda na poluotoku ojačalo je jugo.

Nevrijeme je osim obilnih oborina donijelo pijavice koje su zabilježene na otvorenom moru, jedna se razvila kod Rovinja, a druga na moru ispred Peroja. U nastavku dana nastavlja se iznimno nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima, poplavama, a na moru uz mogućnost pijavica.

U Potpićnu u tri sata palo 180 litara kiše

U 15 sati stanje na mostu u Potpićnu nije ništa bolje. Na terenu smo zatekli Borisa Rogića, zapovjednika zapovjedništva Civilne zaštite Istarske županije koji nam je kazao kako je situacija na terenu ozbiljna te je u tri sata palo 180 litara kiše.

- Pala je ogromna količina kiše. U suradnji s Hrvatskim vodama kontroliramo konstantno razinu vode. Stožer civilne zaštite Općine Raša zasjedao je više puta danas i pratimo situaciju na terenu. Također, "na nogama" su sve operative snage, poput DVD-a i komunalnog poduzeća. Dogodila nam se i situacija da je bujica odnijela materijal kojim je građen most te je isti voda donijela do mosta Raše gdje smo strojevima morali izvlačiti daske iz rijeke, veli nam Rogić.

Dodao je da trenutna situacija nije optimistična jer je kiša i dalje pada, a prognoza je da će padati i tijekom noći.

Mještani Tupljaka i okolnih sela, kao i tvornica kamene vune Rockwool Adriatic odsječeni su od glavne prometnice. Do spomenutih sela i tvornice može se doći obilaznim pravcem, preko Zajci, no već danas došlo je do zastoja u prometu, jer je cesta uska, namijenjena za prolazak jednog vozila, a njome sada prometuju i teretni kamioni koji prevoze sirovinu u tvornicu.

Pokraj urušenog mosta sreli smo mještanina Potpićna, Esada Silahića, koji u neposrednoj blizin drži stoku. Veli nam da se prestrašio za svoje životinje te ih je rano ujutro pustio iz dvora, kako bi u slučaju jačeg bujanja rijeke i eventualne poplave, mogle otići. (A. DAGOSTIN, I. AHMIČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter