Nabujala Raša odolijeva ekstremnim padalinama

Idućih dana očekuje se još kiše (I. RADIĆ)
Idućih dana očekuje se još kiše (I. RADIĆ)

U gornjem toku rijeke Raše sinoć je oko 21.30 sati, zbog naglog porasta vodostaja kojem su kumovale nove obilne kiše, ponovno proglašena redovna obrana od poplava. Taj drugi stupanj opasnosti ukinut je u nedjelju u jedan sat nakon ponoći, doznajemo od voditelja labinske ispostave Hrvatskih voda Vitomira Skandula.

- Vodni val je, srećom, došao u vrijeme morske oseke. To je spasilo situaciju jer je u protivnom moglo biti većih problema, možda čak i prelijevanja nasipa u Donjoj Raši, kazao nam je Skandul.

Na području sliva Raša-Boljunčica u tri dana, od 30. siječnja do 1. veljače, palo je u prosjeku oko 150 litara kiše po četvornom metru. Riječ je o ekstremnim padalinama, situaciji u kojoj je do izražaja došla važnost posljednjih godina nadvišenih i saniranih nasipa na rijeci i obuhvatnim kanalima u Raškoj dolini. 

- Ondje pojačano crpimo vodu na tri naše stanice da bismo od plavljenja zaštitili poljoprivredno zemljište. Sve su službe i dalje na oprezu budući da nas idućih dana po prognozi očekuje još kiše, a tlo je zasićeno. Naše je područje bujično pa veće količine padalina u kratko vrijeme znače i nagli porast vodostaja, a smirivanjem vremena situacija se relativno brzo popravi, objašnjava Skandul. 

Izvijestio nas je da je jutros u 7.30 sati proglasio redovnu mjeru obrane od poplava na akumulaciji Boljunčica - brani Letaj zbog porasta vodostaja na propisanu vrijednost od 88 metara nadmorske visine. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter