Nabujak od blitve i sira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ovo godišnje doba blitva s kampanje malo je cvršcih listova i jaceg okusa. Neki je takvu ne jedu rado, ali to ne znaci da ne može na stol u drugacijem obliku. Pogotovo nakon blagdanskih premesnih i nerijetko premasnih obroka. Nabujak od blitve i sira može biti odlican rucak ili vecera, a ono što ostane, bit ce i odlican hladni obrok.

Treba vam oko pola kilograma blitve bez stabljika, 25 dekagrama dobro ocijedenog svježeg sira ili skute, cetiri jajeta, kriška-dvije bijelog kruha i zacini (sol, papar i muškatni orašcic).

Najprije stavite blitvu prokuhati, a od sredine svježeg kruha u multipraktiku nacinite mrvice. Gotove suhe mrvice bile bi preteške za nabujak, a ako ne želite raditi svježe mrvice zamijenite ih sa dvije-tri žlice oštrog brašna. Odvojite bjelanjke i istucite s malo soli cvrst snijeg, a žutanjke umiješajte u svježi sir, kojemu dodajte sol, papar, orašcic i malo parmezana ili nekog drugog aromaticnog tvrdog sira.

Blitvu isperite hladnom vodom i nasjeckajte, pa umiješajte u sir i mrvice koliko treba za rahlu gustu smjesu. Dodajte bjelanjke i žlicom ih pažljivo umotajte u smjesu. Istresite u podmazan okrugli kalup za tortu ili cetvrtasti slicne zapremine. Pecite na 180 stupnjeva (ili nešto nižoj temperaturi uz topli zrak, ako imate tu mogucnost u pecnici) otprilike pola sata. Provjerite je li gotovo tako da ubodete cackalicom u sredinu - ako izade cista, nabujak je gotov.

Za one kojima je sam nabujak nedovoljan za glavni obrok, možete mu pridružiti šufigane lignje: narežite ih na prstene i stavite na maslinovo ulje s cešnjakom na desetak minuta - lignje ce pustiti svoj šugo, a dovoljno je zaciniti ih s malo soli i papra.


Podijeli: Facebook Twiter