Nabavljeno 5,7 tisuća kanti, vozila i sustav za čipiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općina Medulin još je 2015. godine, u skladu s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, uvela sustav selektiranog prikupljanja i odvoza otpada što bi u konačnici, nakon što proradi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, trebalo i znatno poskupjeti račune odvoza smeća. 

U sustav su prvo ušla naselja Vinkuran, Vintijan, Valbonaša i Pomer, lani su im se priključili Pješčana Uvala, Banjole i Volme, Premantura ove godine, dok iduće godine novi režim planira uvesti i Medulin. Komunalna tvrtka Med eko servis podijelila je domaćinstvima kante za prikupljanje komunalnog ili miješanog otpada, te kante i vrećice za odvojeno prikupljanje papira, plastike, metala i stakla. 

Čipirane zelene i plave kante 

U nabavku ukupno 5.700 kanti uloženo je 1,03 milijun kuna. Četrdeset posto tog iznosa osigurao je Fond za zaštitu okoliša, a preostali dio Općina Medulin. Od ukupnog broja nabavljeno je 2.850 zelenih kanti za komunalni otpad zapremnine od 120 litara, čija je ukupna nabavna vrijednost 516 tisuća kuna, a podijeljeno ih je 2.350, napominje Enco Crnobori, član Uprave Med eko servisa. U nabavku 2.850 plavih kanti za papir također je uloženo 516 tisuća kuna, a podijeljeno ih je 2.100. Kante za komunalni otpad su čipirane, pa će se znati koliko pojedino domaćinstvo proizvede otpada, a u skladu s njegovom količinom formirat će se i cijena odvoza. 

- Kante za komunalni otpad odvoze se s kućnog praga jednom tjedno u zimskom režimu, odnosno dvaput tjedno ljeti. Plava kanta za papir od 120 litara zimi se odvozi dvaput mjesečno, a ljeti svake srijede. Plastika se odlaže u žute najlon vrećice od 120 litara koje se zimi preuzimaju dvaput mjesečno, odnosno jednom tjedno ljeti. Najlonska vrećica od 120 litara namijenjena je za skupljanje metala, a odvozi se zadnje subote u mjesecu. Isti režim vrijedi i za zelene vrećice u kojima se prikuplja staklo. Godišnji trošak nabave vrećica iznosi oko 150 tisuća kuna, napominje Crnobori. 

Osim toga, kupljena su četiri nova komunalna vozila, od kojih najveće ima zapreminu od 22 kubična metra.

Zapremnina drugih, manjih vozila je pet, tri i jedan kubični metar. 

- Nabavljena su i četiri rabljena vozila (16,8 i dva kubika) te kamion od 18 kubika s dizalicom za krupni i zeleni otpad, sjekač drvene mase, kao i sustav za čipiranje i evidenciju odvoza komunalnog otpada. U to je uloženo 4,5 milijuna kuna, od čega je Fond osigurao 40 posto. Fond je također financijski podržao nabavku 510 kompostera od 350 litara nabavne vrijednosti od 191 tisuća kuna, navodi Crnobori. 

Dnevno Medulinac proizvede 1,28 kg otpada 

Iz važećeg plana gospodarenja otpadom Općine Medulin proizlazi da prosječan stanovnik ove općine proizvodi 1,28 kilograma otpada dnevno. Prosječno domaćinstvo od tri člana mjesečno stvara 115 kilograma komunalnih vrsta otpada (miješani, glomazni, papir, staklo, metal, plastika, električni i elektronički). 

- Ove bi godine tog otpada trebalo biti manje zbog uvođenja sustava sakupljanja od vrata do vrata u svim naseljima osim Medulina. U svim je naseljima postavljeno mobilno reciklažno dvorište, dok je sabirna stanica na Kamiku u Banjolama ograđena, pod video i fizičkim nadzorom. U suradnji s općinskim komunalnim redarstvom prevenirali smo odlaganje otpada na nepredviđenim lokacijama, pogotovo zato što su neki stanovnici odlagali krupni otpad na općinsko zemljište u blizini Kaštijuna, objašnjava Crnobori. 

Kad je riječ o budućoj drastično većoj cijeni odlaganja na ŽCGO-u Kaštijun, Crnobori veli da Med eko servis trenutno odlaže otpad na starom Kaštijunu, za što po toni plaća Herculanei 130 kuna. S druge strane, procjenjuje se da će tona otpada odložena na novi Kaštijun stajati sto eura! 

- Što se tiče formiranja nove cijene po novoj uredbi, mogu reći da radimo na tome, te da će se miješani komunalni otpad naplaćivati po volumenu, a cijena će biti formirana kad dobijemo konačnu cijenu obrađenog otpada MBO tehnologijom na ŽCGO-u Kaštijun, kratko će Crnobori. 

Kaštijun još nema uporabnu dozvolu 

Dodao je da nema nikakvih saznanja o tome hoće li ŽCGO Kaštijun doista i proraditi do konca ove godine s obzirom da, zbog tehničkih nedostataka, nije dobio uporabnu dozvolu. 

Lokacijskom i građevinskim dozvolama koje je za ŽCGO Kaštijun izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja određeno je pet faza izgradnje ove složene građevine. Investitor je podnio zahtjeve za izdavanje uporabnih dozvola za svih pet faza, a u tim je postupcima obavljeno pet tehničkih pregleda, napominju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. No, u svih su pet faza utvrđeni nedostaci u građevinskom dijelu. 

Osobito se to odnosi na glavno postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) gdje su, osim građevinskih, utvrđeni i nedostaci u dijelu zaštite od požara, te u području koje je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike. 

- Potrebno je dovršiti pojedina ispitivanja vezana uz pokusni rad postrojenja, napominju iz Ministarstva graditeljstva te navode da je zadan rok od 90 dana za uklanjanje svih nedostataka. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter