Nabavljen vrijedan aparat za bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marina Lorencin i Alenka Mitrovic inicirale su humanitarnu akciju da bi danas pulska Djelatnost za transfuziologiju imala aparat za automatsko odvajanje krvnih pripravaka, uz pomoc kojeg se dobivaju djelotvorniji, trajniji i standardizirani krvni pripravci koji ne izazivaju neželjene pojave kao što su povišena temperatura i alergijske reakcije.

Nakon što je Marinina mama i Alenkina teta teško oboljela, djevojke su hrabro pocele akciju, no nažalost Jadranka Lorencin nije doživjela blagodati novog aparata, ali su ga svi sudionici humanitarne akcije, potaknuti njenom životnom snagom i borbom za život, na koncu uspjeli nabaviti.



Zastupnik za Hrvatsku, tvrtka BioGnost, ukljucio se u humanitarnu akciju i ustupio aparat LMB NovoMatic na korištenje pulskoj transfuziologiji na godinu dana. Zauzvrat se bolnica obvezala narucivati transfuzijske vrecice za aparat od iste tvrtke, a buduci da nisu skuplje niti lošije od ostalih, uvjet je prihvacen. Po isteku godine dana aparat postaje trajno vlasništvo bolnice. Tako su 30.004 kune prikupljene humanitarnom akcijom iskorištene za nabavku transfuzijskih vrecica i filtera za aparat koji je u bolnici u funkciji od 22. listopada.

"Aparat ce biti od velike pomoci onkološkim bolesnicima, dijaliziranima i svima drugima koji dobivaju krv i krvne pripravke kao lijek. Djelotvornost, kvaliteta i sigurnost transfuzijskog lijecenja ovise o puno cimbenika. Jedan od njih, vrlo važan, jest i kvaliteta krvnih pripravaka. Uz pomoc ovog aparata vrlo se djelotvorno odstranjuju leukociti koji su nepoželjni u pripravku. Omogucava se djelotvorno lijecenje bolesnika uz manji broj krvnih pripravaka", doznajemo od dr. Benazic. U ovoj humanitarnoj akciji sudjelovali su i Sunset aerobic & body pilates centar Pula te tvrtka Alphere.


Podijeli: Facebook Twiter