Nabavka pulskog CT-a nije bila transparentna!

Pacijenti će i dalje čekati na novi CT uređaj (Neven LAZAREVIĆ)
Pacijenti će i dalje čekati na novi CT uređaj (Neven LAZAREVIĆ)

Kao što je i najavljivano Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu skupinu za reviziju postupaka javne nabave koja je još u kolovozu obustavila sve postupke nabava za medicinsku opremu, a pod nadzorom se našla i oprema pulske bolnice, konkretno javna nabava za CT uređaj u vrijednosti od 4 milijuna kuna.

Nakon provedenog nadzora radna skupina poništila je postupke javne nabave za CT uređaj u riječkom KBC-u te općim bolnicama u Čakovcu, Vinkovcima i Šibeniku dok će pulskoj Općoj bolnici biti upućen nalog za poništenje postupka javne nabave za CT uređaj.

Pitali smo Ministarstvo zdravlja zbog čega će se poništiti postupak i u Puli, a zanimalo nas je jesu li pod nadzorom i neke druge javne nabave koje je provela bolnica. S obzirom da je Ministarstvo u kontrolu krenulo nakon prozivke Hrvatske udruge bolničkih liječnika koja je upozorila na pogodovanje u natječajnim postupcima određenim dobavljačima, pitamo Ministarstvo je li u slučaju pulske bolnice bilo određenih koruptivnih radnji.

Glasnogovornik Josip Jagić odgovorio je kako je radna skupina jednoglasno zaključila da kod pripreme natječaja i izrade tehničke specifikacije u konkretnom postupku nisu ispunjeni minimalni standardi transparentnosti te da Ministarstvo zdravlja nema ovlasti niti kompetencije za utvrđivanje drugih okolnosti samog postupka. Jagić je kazao da ministarstvo ima ovlasti zaustaviti samo postupke u tijeku radi njihove analize, no nema ovlasti revidirati završene postupke, već je to ovlast Državnog ureda za reviziju.

Iako je sanacijska upraviteljica pulske opće bolnice dr. Irena Hrstić još u kolovozu, kada su najavljeni prvi nadzori kazala kako "nema straha da će biti poništenja natječaja jer je sve rađeno u skladu s procedurom", očito je da je propusta bilo. Tada je Hrstić navela da će ministarstvo revidirati potrebe bolnica dodajući da pulska bolnica planira kupnju novog CT uređaja, anesteziološkog aparata i novog digitalnog RTG-uređaja u ukupnoj vrijednosti od 5,3 milijuna kuna. U međuvremenu je, kako doznajemo, ministarstvo odustalo od kontrole za RTG i anesteziološki aparat.

U ministarstvu ne preciziraju što je s te preostale dvije javne nabave ni to kada će bolnice i pod kojim uvjetima krenuti u raspisivanje novih postupaka javne nabave. Vijest da su im stopirali nabavku CT uređaja iznenadila je dr. Irenu Hrstić koja je jučer ujutro u vrijeme našeg poziva s ostalim kolegama upraviteljima bila na sastanku s ministrom zdravlja.

Hrstić je prvo kazala da odluku ministarstva ne može komentirati jer nikakvu odluku nije ni dobila, a premda se, kao što je i potvrdila, tijekom našeg razgovora nalazila tik do ministra, zapravo je od novinara doznala da se nabavka stopira.

- Nalog za poništenje nije stigao u bolnicu, tako da još uvijek ne znam po kojoj osnovi će on biti stopiran, rekla je Hrstić i potvrdila  da bolnica više nema ništa u reviziji. Pitali smo upraviteljicu tko je odgovoran zbog netransparentno proveden natječaj na što je rekla da ne može komentirati nešto što nije vidjela.

Dodajmo i to da Ministarstvo zdravlja ne odustaje s kontrolom te su već najavili daljnju analizu postupaka javne nabave koji su u tijeku. Tko je konkretno pripremao javnu nabavu u pulskoj bolnici, zasad nije poznato. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter