Nabavka novogodišnjih ukrasa koštat će 900 tisuća kuna

Najveća kugla u Europi već dvije  godine krasi Forum (D. ŠTIFANIĆ)
Najveća kugla u Europi već dvije godine krasi Forum (D. ŠTIFANIĆ)

Gradsko trgovačko društvo Pula parking d.o.o. na elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavilo je poziv za nadmetanje za nabavu i isporuku svjetleće dekoracije za ukrašavanje grada. U pozivu za nadmetanje navedeno je da se traži isporuka roba svjetla za novogodišnje/božićno drvce. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 900 tisuća kuna, a rok za dostavu ponuda je 17. listopada. 

Od gradske uprave zatražili smo stoga pojašnjenje zbog čega Pula parking, a ne Pula Herculanea kao svih ranijih godina, nabavlja svjetleće dekoracija za božićno ukrašavanje Pule, te zašto se ide u ovu nabavu kada je veliki dio dekoracija nabavljen unatrag dvije godine također s objašnjenjem da su dotadašnji "ukrasi, kupljeni još 2008. godine, zastarjeli i više ih se nije niti moglo servisirati". Tada su također vođeni prijepori u javnosti treba li Puli najveća svjetleća kugla u Europi, koja je uz druge dekoracije, plaćena gotovo milijun i pol kuna, dok su istovremeno bila reducirana neka druga davanja uz obrazloženje manjeg priliva novca. No, taj iznos nije plaćen iz gradskog proračuna već su ga izdvojila gotovo sva gradska poduzeća te Turistička zajednica Grada Pule. 

Konkretno, prije dvije godine, Pula Herculanea je za nabavu, montažu, popravak, postavljanje i održavanje postojeće dekoracije, odabrala tvrtku Sandi d.o.o iz Rijeke za iznos od 264 tisuće kuna, dok je za deinstalacija stare i ugradnju nove RGB LED svjetlosne dekoracije na postojećim konstrukcijama, održavanje i deinstalaciju, odabran pulski obrt Ara Electronic za iznos od 1,165 milijuna kuna. Budući da se radi o dugoročnoj investiciji, napomenuli su prije dvije godine iz Herculanee, odluka je pala na suvremene tehnologije koje se koriste u današnje vrijeme, a koje imaju značajne prednosti, ne samo u tehničkim karakteristikama, već i u kasnijim troškovima održavanja, prije svega zbog dužine trajanja svjetlećih tijela kod LED rasvjete. Isticalo se da će nova dekoracija služiti idućih desetak godina i duže, s obzirom na vijek trajanja LED svjetlećih tijela, te će se na taj način ostvariti značajne uštede na izdvajanju sredstava za popravak i održavanje. Znajući sve to, upitali smo sada nadležne u Gradu što se romijenilo. 

"Grad Pula tradicionalno nastavlja praksu blagdanskog ukrašavanja grada, a potaknuti učestalim upitima i prijedlozima naših sugrađana, bilo je neophodno omogućiti širenje postojeće mreže ukrasa na nove ulice i dijelove grada. Nabavka novih ukrasa neće se financirati putem gradskog proračuna već će Pula parking, kao društveno odgovorna tvrtka, dio ostvarene dobiti usmjeriti na nabavku i postavljanje svjetlećih instalacija i dekoracija koja će upotpuniti blagdanski ugođaj", odgovorili su iz Grada Pule. 

Prema dokumentaciji iz natječaja vidljivo je da se svjetleća dekoracija nabavlja za pet lokacija, odnosno ulica: Istarsku, Flanatičku, Arsenalovu (bulevar), Kandlerovu i Rivu. Zajednički dio nabave su im transformator i elektronski višekanalni automat, dok je za Istarsku, Arsenalsku i Kandlerovu ulicu predviđena i nabava nosive čelične sajle. 

Za Istarsku ulicu (od semafora prema Areni) predviđena je nabava četiri nova kompleta svjetleće dekoracije i to trodimenzionalna LED kugla i tri svjetleća niza s 35 LED žarulja. Za bulevar je predviđen isti broj i niz žarulja te trostruka zvijezda, a za Kandlerovu ulicu dva svjetleća niza s 20 LED žarulja. U Ulici Riva nabavljaju se dvije svjetleće iskrice od 80 i 60 centimetara, te četiri od 40 centimetara, te dva svjetleća niza s 15 i sedam LED žarulja, te četiri svjetleća niza s pet LED žarulja. Čini se da će najukrašenija biti Flanatička ulica, gdje se ustvari namjerava i organizirati "predbožićni život" u Puli, za koju se nabavlja deset svjetlećih nizova s pet LED žarulja, osam s 15 LED žarulja, te četiri s deset i 7 LED žarulja. Sve te nove dekoracije, vidljivo je iz tehničke specifikacije nabave, predstavljaju nadopunu već postojeće dekoracije, te se stoga svi ponuđeni elementi moraju povezati na postojeće digitalno upravljive ukrase u Puli. 

"Pored nove, na trgovima i ulicama Pule, postavit će se i dosadašnja blagdanska dekoracija koja zahvaljujući suvremenoj tehnologiji ostvaruje značajne prednosti u troškovima održavanja, prije svega zbog dužine trajanje svjetlećih tijela kod LED rasvjete. Pula parking će osigurati i nabavku ukupno 12 adventskih kućica koje će u zimskom periodu biti postavljene u centru grada, a na kojima će se nuditi tradicionalni suveniri i rukotvorine, ali i kuhano vino i kobasice te ostala hrana tipična za ovo doba godine", najavljuju iz Grada Pule. 

Prema neslužbenim informacijama, pak, nakon što je prošle godine upućeno podosta kritika na "zakašnjelo" božićno ukrašavanje, s "božićnim životom" u Puli trebalo bi se krenuti već krajem studenog, a upravo bi "adventski štandovi" trebali oživjeti centar grada i stvoriti blagdanski ugođaj u gradu. (G. ROJNIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter