Nabava vatrogasnih vozila postala slucaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa, koje radi pod okriljem Hrvatskog sabora, pocelo je, po prijavi Damira Radnica, bivšeg ISDF-ovog vijecnika u Skupštini Istarske županije, istraživati nabavu vatrogasnih vozila za istarske vatrogasce. Radnic je u svojoj prijavi naveo da se radi o "sukobu interesa", za što je optužio župana Ivana Jakovcica, saborskog zastupnika SDP-a Dina Kozlevca te Valtera Drandica, predsjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije i bivšeg gradonacelnika Pule.

- Poceli smo prikupljati informacije o tom slucaju, potvrdio nam je Zorislav Antun Petrovic, clan tog povjerenstva i predsjednik Transparency Internationala Hrvatska. Dodao je da to još "ništa ne znaci, jer tek trebaju vidjeti o cemu se radi".

U prijavi za sukob interesa u nabavi vatrogasnih kamiona marke Iveco - koji su kupljeni preko tvrtke Ziegler - navodi se da su odgovorni u tom slucaju odlucili da se kupe kamioni vrijedni oko 70 milijuna kuna, iako je postajala mogucnost subvencionirane nabavke Mercedesovih kamiona za 33 milijuna i 400 tisuca kuna. Radnic u dopisu povjerenstvu tvrdi da je Kozlevac u sukobu interesa zato što je "vlasnik tvrtke Protectus d.o.o.", koja se bavi i trgovinom vatrogasnom opremom, dok je Drandic raskinuo ugovor s MUP-om o nabavi Mercedesovih kamiona za Pulu i odgovoran je za nabavu onih marke Iveco. Župan Jakovcic se u Radnicevoj prijavi spominje zbog slucajeva "Dragonera", "Barbariga", "Sveti Juraj" i "Arenaturist", dok o samim vatrogasnim kamionima nema ni rijeci.

U Povjerenstvu za odlucivanje o sukobu interesa, ciji je predsjednik odvjetnik Mate Kacan, izabran iz redova uglednih javnih osoba, rekli su nam da ce sada, po uobicajenoj proceduri, zatražiti ocitovanja Kozlevca, Jakovcica i Drandica te Istarske županije, Vlade i gradova koji su nabavljali vozila. Tek po prikupljanju sve dokumentacije povjerenstvo ce nastaviti istraživati ovaj slucaj. Doznaje se i da je nabavu vatrogasnih vozila u Istarskoj županiji još 2006. i pocetkom 2007. godine "pretresalo" Državno odvjetništvo i policija te da nisu pronašli sporne elemente u tom poslu.( B. ŽIŽOVIC, D. GRAKALIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI PIŠE SUBOTNJI GLAS ISTRE

 


Podijeli: Facebook Twiter