Na Županijskoj skupštini odluka o brani na Sopotu

Silvano Smoković, Martina Bilić, Matej Selar i Tina Širol (A. DAGOSTIN)
Silvano Smoković, Martina Bilić, Matej Selar i Tina Širol (A. DAGOSTIN)

- Protiv izgradnje retencije Tupaljski potok na slapu Sopot svoj je potpis dalo 5.818 osoba, dok su protivljenje retencijama na Grobniku i u Pedrovici izražavali samo mještani općine Pićan, te je prikupljeno 1.008 potpisa, kazala je Tina Širol, koordinatorica građanske inicijative "Zaštitimo slap Sopot" u ponedjeljak prilikom službene primopredaje peticijskih listi u pićanskoj općinskoj upravi.

Peticiju je predala, simbolički, u pet minuta do podne, a zaprimila ju je, udarivši službeni prijemni pečat na nju, općinska viša stručna suradnica za ekologiju, kulturu i turizam Martina Bilić.

Odaziv volontera

- Peticija za slap Sopot se potpisivala diljem Istre, te u još nekoliko hrvatskih gradova. Volonteri su nam se javljali iz svih dijelova Istre, kao i oni izvan naše županije koji su bili na slapu Sopot i prepoznali njegovu ljepotu. Vrlo smo iznenađeni velikim odazivom i uključivanjem volontera u prikupljanje potpisa, a to zasigurno dovoljno govori koliko ljudima znači slap Sopot, kazala je koordinatorica Širol dodavši da su mještani ustrajni u namjeri da ne dozvole gradnju triju brana koje bi narušile izletište na najpoznatijem istarskom slapu, ali i poljoprivredne površine.

- Potvrđeno nam je iz Istarske županije da će se na sjednici Županijske skupštine, zakazanoj za 13. lipnja, na prijedlog županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj, u županijski prostorni plan za planirane retencije Pedrovica i Tupaljski potok (na slapu Sopot) uvrstiti potreba dodatnog preispitivanja i opravdanosti planiranih retencija na navedenim lokacijama. Izradit će se stručna ekspertiza i studija utjecaja na okoliš, kazala je koordinatorica Širol, dodavši da će u prijedlogu koji se planira uvrstiti u prostorni plan stajati: "retenciju odnosno branu moguće je planirati na drugoj lokaciji ili navedenu lokaciju ukinuti".

Brisanje lokacije

Na temelju žalbi koje je općina Pićan uputila na županijski prostorni plan brisanje lokacije izgradnje brane na Grobniku već je prihvaćeno od strane županijskih službi, izvijestila je Širol dodavši da se nadaju da će se isto zbiti s lokacijama brana kod Pedrovice i Tupaljskog potoka.

"Sramotno je da se umjesto uređenja slapa Sopot kao izletišta ondje planira izgradnja retencije koja bi zauvijek uništila slap, strogo zaštićenu vrstu veliki vodenjak, a tim i izletište koje svakodnevno posjećuju brojni domaći i strani turisti. I ne samo to, već bi se mještanima onemogućio daljnji život na tome području", zaključila je Širol pozvavši Istarsku županiju da se usprotivi planu Hrvatskih voda koji bi značio uništenje prirodne atrakcije unutar zaštićenog krajobraza Gračišće-Pićan, ali i retenciji u Pedrovici koja bi mještanima oduzela poljoprivredno zemljište i prilazni put.

- Ovdje nije kraj, jer mi nećemo odustati od ove borbe, zato što smo sigurni da se borimo za pravu stvar, poručila je Širol. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter